13 Kaedah Merawat Gout Secara Natural Tanpa Ubat Ubatan

Gout adalah sejenis arthritis yang menyebabkan kesakitan, bengkak, kelembutan, dan keradangan pada sendi. Ia menjejaskan bahagian tubuh yang berbeza seperti telinga, pergelangan tangan, lutut, pergelangan kaki, dan sendi kecil di tangan. Tahap tinggi asid urik dalam badan biasanya menyebabkan gout, tetapi beberapa sebab lain termasuk kekurangan latihan, tahap penggunaan alkohol yang tinggi, tekanan, pengambilan protein yang berlebihan, dan genetik. Gout juga dikaitkan dengan masalah kesihatan lain yang lebih serius, jadi anda perlu mendapatkan rawatan perubatan yang sewajarnya. Tetapi mencuba ubat-ubatan di rumah untuk kesakitan gout dapat membantu dengan bantuan gejala.


1.Buah Ceri

Ceri mempunyai sifat antioksidan, yang merupakan ubat rumah yang sangat baik untuk kesakitan gout. Ceri juga membantu mengurangkan keradangan dan gout kerana mereka mengandungi antosianin. Cuba makan 15 hingga 20 ceri sehari.

2. Akar Halia

Akar halia mempunyai ciri-ciri anti-keradangan dan boleh digunakan dalam pelbagai cara sebagai ubat untuk sakit gout. Salah satu cara untuk mengambil akar halia adalah dengan memasukkannya ke dalam makanan harian anda semasa memasak. Cara lain ialah menambah setengah sudu teh akar halia ke air mendidih dan minum campuran apabila ia telah disejukkan. Pilihan ketiga ialah membuat tampalan dengan menggabungkan akar halia dengan air dan menerapkannya ke kawasan yang terjejas dan meninggalkannya selama kira-kira 30 minit. Ini adalah beberapa manfaat kesihatan yang mengejutkan dan risiko halia.

3. Kekal Hidrat

Sekiranya anda mengalami sakit gout dan bengkak, penting untuk kekal terhidrasi dan minum banyak air. Ini akan membantu menghidupkan asid urik keluar dari badan anda, mengekalkan gout yang terkawal.

4. Cuka Epal 

Cuka epal adalah ubat rumah yang mudah untuk sakit gout dan bengkak. Keasidan dalam cuka membantu meringankan kesakitan dan mengurangkan keradangan. Tambah satu sudu teh cuka sari apel ke segelas air dan minum dua hingga tiga kali sehari. Sekiranya anda mendapati ini berguna, anda boleh menambah jumlah cuka sari apel yang anda tambah ke dalam air.

5. Ketul Ais

Ais membantu mengurangkan bengkak. Walau bagaimanapun, bagi gout, adalah penting untuk merendam kawasan yang terjejas dalam air sejuk untuk melegakan kesakitan dan bukannya menggunakan ais. Ais boleh merosakkan kulit, menjadikan keadaan lebih teruk.

6. Pisang

Tahap tinggi kalium dalam pisang menukarkan kristal asid urik dalam tubuh ke dalam cecair, yang kemudiannya akan keluar dari badan melalui kencing. Pisang juga mengandungi vitamin C, yang mengurangkan bengkak dan kesakitan. Cuba tambah satu atau dua pisang untuk pengambilan makanan harian anda.

7. Baking Soda

Baking soda boleh mengurangkan jumlah asid urik dalam badan, yang merupakan penyebab utama gout, dan melegakan sakit gout. Campurkan setengah sudu teh ke dalam segelas air dan minum sehingga empat kali sehari selama dua minggu. Sekiranya anda berusia di atas 60 tahun hanya minum larutan ini tiga kali sehari.

8. Arang yang Diaktifkan

Arang yang diaktifkan adalah ubat rumah yang berpotensi untuk kesakitan gout. Arang menyerap asid urik, yang akan membantu mengurangkan kesan gout pada tubuh. Baik rendam dalam mandi dengan setengah cangkir serbuk arang atau buat pasta dengan serbuk arang dan air dan sapukan ke kawasan yang terjejas.

9. Garam Epsom

Garam epsom mengandungi tahap magnesium yang tinggi, yang berfungsi untuk mengurangkan tekanan darah tinggi. Rendam bahagian tubuh yang terkena dalam campuran garam Epsom dan air suam untuk melegakan nyeri dan untuk mengurangkan bengkak.

10. Bersenam

Bersenam mengurangkan tahap asid urik dalam badan dengan menormalkan tahap insulin. Latihan akan membantu mengurangkan kekerapan dan keterukan suar-up.

11.Buah Epal

“An apple a day keeps the doctor away”, terutamanya apabila anda mempunyai gout. Apel mengandungi asid malik, yang akan membantu mengurangkan asid urik dalam badan. Malic Acid akan berfungsi untuk mengurangkan bengkak dan membantu dengan kesakitan.

12. Lemon

Cara terbaik untuk melegakan sakit gout dan pembengkakan adalah mengurangkan jumlah asid urik dalam aliran darah. Jus lemon alkali badan dan mengurangkan jumlah asid. Campurkan jus dari satu lemon dengan setengah sudu teh baking soda. Sebaik sahaja pakan telah berhenti menambahnya ke segelas air dan segera minum. Pilihan lain ialah menambah jus lemon ke air anda dan minum sekitar tiga gelas sehari.

13. Kurangkan Gula dan Garam

Dengan mengurangkan pengambilan gula anda, anda boleh mengurangkan peluang atau keterukan gout. Juga, alkohol menghidu anda menyebabkan tahap asid urik dalam aliran darah meningkat.

sumber: Reader’s Digest