5 Petua Mudah Kilatkan Barang Kemas Yang Kusam, Buat Sendiri Di Rumah

Dah dekat nak raya ni bolehlah ambil masa untuk kilatkan semula rantai, gelang dan cincin emas yang ada. Hari-hari pakai, dah tentu nampak kusam kan. Buat sendiri saja sebab petuanya mudah sangat.

5 Petua Mudah Kilatkan Barang Kemas Yang Kusam, Buat Sendiri Di Rumah 1

1. Ubat gigi


Ini cara paling biasa kita buat. Ambil ubat gigi dan sental barang emas gunakan berus gigi terpakai. Confirm berkilat.

2. Air asam jawa

Rendamkan barang kemas ke dalam air asam jawa selama 6 jam, kemudian bilas dengan air biasa. Keringkan dengan kain yang bersih.

3. Guna air teh

Sediakan air teh jangan tambah gula. Rendam barang kemas dalam air teh tadi paling kurang selama sejam. Kemudian bersihkan dengan berus dan bersihkan. Jika ingin berkesan, rendam lebih lama.

4. Air panas

Cara ini sesuai untuk membersihkan barangan kemas yang tidak mempunyai batu. Letakkan barang kemas dalam bekas yang sesuai kemudian tuang air panas ke dalamnya. Biarkan sehingga air sejuk. Keluarkan dan bilas.

5. Cecair pencuci pinggan

Tuang beberapa titis cecair pencuci pinggan dalam mangkuk berisi air suam. Kacau dan rendam dalam 15 minit. Selepas bersihkan dengan berus kecil sebelum dibilas dan dikeringka

Artikel Berkaitan   Gadis Ini Dibuang Gara Gara Disahkan Hamil Dan Terpaksa Kahwin Dgn Rider Utk Tutup Malu. Mengejutkan Lepas 2 Bulan Kahwin Tiba Tiba Doktor Bongkarkan Sesuatu Yg Buat Dia Terduduk