Lelaki Selalu Tak Kisah Cuci Muka Sebelum Ini, Ini Sebabnya Perlu Ambil Tahu

Lelaki tidak perlu cuci muka ataupun ada skincare routine? Sebenarnya, lelaki pun perlu cuci muka dan ambil berat tentang penjagaan kulit wajah.

Ini kerana kotoran yang melekat pada wajah boleh menyebabkan pelbagai masalah kulit wajah kalau tidak dibersihkan sebelum tidur. Masalah yang paling ketara adalah jerawat dan kulit berminyak. Sebab itulah kena cuci muka!

Alasan wajah perlu dibersihkan

  1. Tanpa disedari kita sering sekali menyentuh kulit wajah, tak kira lelaki atau wanita. Ini yang membuatkan wajah anda salah satu bahagian badan yang paling kotor. Sebab itu pentingnya untuk membersihkan wajah unutuk mengelak penyebaran bakteria penyebab jerawat.
  2. Mencuci wajah pada waktu malam akan mengurangkan penghasilan minyak dan menghalang penyebaran bakteria ke dalam liang-liang pori kulit yang boleh menyebabkan jerawat.
  3. Pada waktu malam, kulit wajah akan melakukan proses pembaik pulih dengan sendirinya.
  4. Ketika tidur akan berlakunya proses ‘regenerasi’ pada kulit wajah. Kalau nak ada kesan anti-penuaan terbaik, cuci wajah anda dengan pencuci lembut bebas sulfat atau gel pembersih AHA/BHA dan gunakan serum atau pelembap berprestasi tinggi.
  5. Selepas mencuci muka, untuk kekalkan kelembapan kulit wajah. Sapukan pelembap muka sebelum tidur untuk memastikan kulit sentiasa lembat dan hidrat.

Tip: Kalau anda terlalu letih nak mencuci muka setiap malam? Anda boleh lakukan pada awal malam sekitar jam 7 atau 8 malam. Lebih awal lebih baik daripada tak melakukan apa-pun.

kredit zayan

Artikel Berkaitan   Palestin Diserang Baru Ni. Ini Pengumuman Terkini Qatar Yang MENGEJUTKAN Dunia