Tular Makan Sayur Bayam Yang Ada Ikan Bilis Boleh Menyebabkan B4tu K4rang, Ini Respon Doktor

Baru-baru ini, ada satu pertanyaan di Facebook yang menyatakan, benarkah bayam yang dimasak bersama ikan bilis boleh menyebabkan batu karang kerana terbentuknya kalsium oxalate?

Menjawab kepada persoalan berkenaan, Dr Fatimah Salim menjawab dengan jelas ia tidak benar sama sekali. Bagaimanapun menurut Dr Fatimah, bayam itu sendiri boleh membentuk kalsium oxalate dengan sendirinya jika ia diambil dengan kerap dan berlebihan seperti siang malam dalam kuantiti yang banyak.

“Bayam tinggi dengan kandungan bahan kimia asid oxalik yang mana boleh terurai membentuk bes oxalate. Semasa proses penyediaan dan memasak, bes oxalate berkenaan mampu bertindak balas dengan ion-ion mineral (seperti iron, calcium, copper, magnesium) lalu membentuk garam oxalate,” jelasnya.

Mengulas lanjut, Dr Fatimah juga menambah bahawa kandungan mineral dalam bentuk garam adalah sukar diserap oleh badan, dimana mendakan garam dalam salur kencing boleh membentuk batu karang.

Bagi mengelakkan ia daripada terjadi, pesakit dinasihatkan untuk minum air yang banyak supaya ketepuan garam oxalate dapat dikurangkan.

Oleh itu, orang ramai secara amnya dinasihatkan untuk mengambil bayam dan makanan lain sekadarnya dan perlu tahu tahap kesihatan diri. Dapatkan pemeriksaan lanjut di hospital berdekatan bagi memeriksa tahap kesihatan anda.

kredit era

Artikel Berkaitan   Allahuakbar! Beginilah Jika Pemimpin Muslim Menteri. Dalam Sejarah 2 Menteri Berkhutbah Di Putrajaya Dan Kuala Lumpur