Ini Sebabnya Yang Anda Perlu Tahu, Plug Akan Terbakar Jika Banyak Sangat Plug Sambunga, Baca Ini!

Kebanyakkan rumah sudah pasti mempunyai sambungan plug yang boleh mengalirkan arus elektrik untuk tujuan dan kegunaan tertentu.

Bagaimanapun, disebabkan kedudukan jauh dan bilangan plug yang sedikit, menyebabkan ramai memilih untuk memasang plug sambungan tambahan, atau extension plug socket.

Kebiasaannya, extension plug boleh disambungkan kepada dua, tiga atau lebih sambungan, bergantung kepada jenis extension plug yang digunakan.

Namun begitu, tindakan menyambung extension plug kepada beban yang terlampau banyak dan berlebihan, boleh menyebabkan masalah lain timbul, seperti litar pintas, kerosakkan pada alat elektrik, dan lebih teruk lagi terjadinya kebakaran.

Memetik hantaran dari Friends of Bomba Malaysia, tindakan memasang lebih sambungan pada soket  adalah sangat membahayakan nyawa pengguna dan juga harta benda.

“INFO YANG BERGUNA

———————————–

Ramai yg tak faham lagi tentang Extention Plug Socket.

BAHAYA – short circuit or lintar pintas boleh menyebabkan kebakaran!

Jika anda pasang banyak seperti dalam gambar tetapi hanya digunakan secara serentak semuanya untuk mengecas handphone or di gunakan untuk alatan setiap 1 nya tidak melebihi 1 Amp (ringan) & tidak kekal ON sepanjang hari, ia tak ada masalahpun kerana soket plug ibu boleh menahan sehingga 13 Amp beban maxima.

Akan tetapi ia menjadi bahaya apabila pengguna menggunakan secara serentak semua socket extension tersebut dengan alatan-alatan yg high amp. Seperti cerek air (8 amp), periuk nasi (8 amp), seterika (5 amp), peti sejuk (3 amp), portable airconditioning 1.5 Hp (5.5 amp) & lain2.

Sepatutnya MCB C20 akan Tripp kerana Overload. Tetapi ramai dikalangan rakyat malaysia menggukan DB Automatik jenis murah & berkualiti rendah. Jadinya MCB murah tersebut tidak tripp walaupun amp telah overloading.

Kabel akan semakin panas, soket plug akan cair, penebat kabel mula pecah & berlaku litar pintas.

Artikel Berkaitan   Khabar Gembira Kepada Peminat Family Mart Kerana Anda Boleh Makan Makanan Di Family Mart Tanpa Was-Was

Cut Out (fius luar di meter TNB) di bypass dengan wayar tembaga tebal & tidak putus. Kabel mula terbakar lalu membakar kayu rangka bumbung rumah & dalam masa kurang 10 minit bahagian bumbung akan marak api lalu berlakulah kebakaran akibat litar pintas.

Semoga bermanfaat 🥰

kredit era