“Beri Saya Ruang. Saya Sudah Cukup Penat Dengan Semua Ini. Netizen Sekarang Benar-Benar Kurang Ajar”

“BERI saya ruang dan masa untuk bertenang. Saya sudah cukup penat dengan semua ini. Netizen sekarang benar-benar kurang ajar.”

Itu luahan hati penyanyi legenda Aishah kepada HibGlam tatkala membuka bicara menerusi isu yang masih hangat berhubung persembahan lagu Aku Bidadari Syurga.

Menerusi perbualan ringkas tersebut, pelantun yang popular dengan lagu Janji Manismu itu mengakui memerlukan sedikit ruang dan masa untuk berehat selain menenangkan diri.

Ujarnya, kecaman dan hentaman hebat daripada segelintir netizen usai membawakan lagu Aku Bidadari Syurgamu nyanyian asal Datuk Seri Siti Nurhaliza pada saingan Separuh Akhir Muzik-Muzik ke-35 (SFMM35) minggu lalu masih berbekas di lubuk sanubarinya.

“Tipu kalau saya tidak terasa dengan apa yang berlaku. Selama hampir 35 tahun berkecimpung dalam industri, ini antara yang sukar dilupakan dan benar-benar tersimpan dalam hati.

“Kadang-kadang ada masanya terdetik dalam fikiran, buruk dan berdosa sungguhkah saya ini pada pandangan mata mereka,” luahnya.

Menurut Aishah atau nama sebenarnya Wan Aishah Wan Ariffin, 55, beliau tidak akan sesekali terasa hati seandainya komen dan hentaman yang dilemparkan berkenaan teknik vokal atau persembahan semata-mata.

Katanya, dia tidak mempunyai sebarang masalah jika komen-komen tersebut menyentuh berkenaan ilmu nyanyian tetapi bukan soal peribadi.

“Komenlah perkara-perkara yang berkenaan secara berhemah bukannya sesuka hati memaki hamun, menghina sehingga menjatuhkan maruah seseorang.

“Menangis, sedih dan keliru semuanya bercampur-baur saat itu. Kadangkala terfikir sejenak adakah mereka yang sering memaki hamun dan melemparkan kata-kata kesat ini adakah mereka tidak diajar ibu bapa.

“Apa yang mereka hentam dan cerca seolah-olah seperti sudah bertahun lamanya mengenali saya hingga menyentuh soal peribadi yang mereka sendiri tidak tahu,” ujarnya.

Artikel Berkaitan   Gara-Gara Tampil Imej Berambut Pendek, Aida Jebat Rimas Diganggu Golongan “Wanita”

AISHAH ketika membawakan lagu Aku Bidadari Syurgamu ketika menggantikan Siti Nurhaliza pada pentas SFMM35 baru-baru ini.

Berbeza era

Ditanya sejauh mana terkesan jiwa saat menelan skeptikal sebegitu, Aishah menyambung bicara.

“Saya terkesan mungkin sebab perbezaan era. Saya dibesarkan dan diajar untuk menghormati sesiapa sahaja, mungkin itu penyebab saya jadi begini.

“Kalau dahulu, mahu bercakap pun kena jaga adab dan tatasusila. Apatah lagi nak menghina dan mengecam orang dengan kata-kata nista hingga hilang rasa hormat kepada mereka yang lebih berusia.

“Saya perasan kewujudan media sosial yang boleh diakses semua golongan melahirkan generasi sekarang. Mereka rasa boleh berkata apa sahaja,” tuturnya.

Bercerita lanjut, juara Gegar Vaganza musim keempat (GV4) itu menyatakan sudah tiba masanya pihak berwajib melakukan sesuatu atau memperketatkan akta tentang kebebasan bersuara seseorang terutama dalam kalangan netizen dalam media sosial.

Baginya, perkara tersebut perlu segera dilakukan bagi memastikan anak muda masa kini tidak terus hanyut, sekali gus menjahanamkan generasi akan datang.

“Kalau kita lihat, dalam televisyen dan media lain ada penapisan tertentu sebaliknya berbeza dengan media sosial. Jadi sudah tiba masanya untuk penguatkuasaan diperkasakan.

“Perlu diingat, dalam dunia sekarang, semua lapisan umur termasuk kanak-kanak menggunakan media sosial.

“Adakah ini yang kita mahu ajar kepada mereka, budaya maki hamun dan tidak beradab,” tegasnya.

kredit kosmo