Selalu Dengar Orang Pesan Jangan Makan Limau Banyak Sangat Nanti Tekak Sakit, Rupanya Selama Ni Kita Salah Makan!

Menjelang perayaan Tahun Baru Cina ini limau mandarin akan banyak dijual di pasaran.  Bukan kaum Cina saja, Melayu dan India juga turut sama menerima dan membeli buah ini.

Tapi satu pesan yang selalu kita dengar, jangan makan limau banyak takut batuk dan sakit tekak. Kenapa ya? sedangkan limau ini ada vitamin C untuk halang penyakit.

Dr Rosli Abdul Jalil memberikan penjelasannya selain berkongsi cara untuk elak kita mengalami sakit tekak dan batuk jika makan limau.

Menurut beliau bilangan pesakit yang mengidap gatal, sakit tekak dan batuk bertambah sekali ganda dalam musim perayaan. Ia ada kaitan dengan limau mandarin yang banyak kita makan pada waktu ini.

Pengusaha buah-buahan memang ada menggunakan sejenis bahan kimia iaitu ‘Sulphur dioxide’. Buah limau ini akan direndam terlebih dahulu kedalam cecair yang mengandungi bahan kimia tersebut sebelum ia dimasukkan ke dalam kotak untuk tujuan melindungi kulit limau dari dijangkiti bakteria, kulat dan serangga dan secara tidak langsung ia bertindak sebagai bahan pengawet supaya ianya dapat bertahan lama sebelum dipasarkan.

Apa kesan ‘Sulphur Dioxide’ yang terdapat pada kulit limau tersebut kepada manusia?

Ia boleh menyebabkan radang dan kesakitan tekak yang teruk, demam dan gejala batuk kering yang berpanjangan. Ia juga boleh menyebabkan sakit perut dan radang usus. Terdapat juga kes alahan seperti radang kulit dan serangan penyakit lelah.

Bagaimana cara untuk mengatasi masalah ini?

  • Basuh atau rendam dahulu buah limau ini dan kemudian barulah dimakan.
  • Pastikan jari yang terkena kulit limau yang tidak dibasuh tidak tersentuh dengan isi limau yang hendak dimakan.
  • Sekiranya perlu, pakailah sarung tangan plastik ketika mengopek limau!
Artikel Berkaitan   Gara-Gara Terlalu Sayang Untuk Ditinggalkan, Lelaki Ini Beli Tiket Untuk 3 Kucingnya Duduk Dalam Kereta Api

Semoga anda kekal sihat dimusim perayaan ini.

kredit vanilla kismis