Lelaki Tanggung Derita Apabila Picit Jerawat Terus Dapat Jangkitan Hingga Paru-Paru, Isterinya Dedah Bahagian Yang Tidak Boleh Dipicit

Seorang lelaki dari Jiangsu, China hampir maut dan kini dalam keadaan kritikal selepas menderita jangkitan akibat daripada memicit jerawat pada wajahnya.

Disebabkan memicit jerawat itu, lelaki yang dikenali dengan nama Chen, kemudiannya dikejarkan ke hospital selepas bengkak pada mulut serta mengalami demam panas.

Menurut laporan, keadaannya semakin kritikal selepas terdapat jangkitan yang merebak hingga ke paru-parunya, serta disahkan menghidap penumonia berganda yang boleh meragut nyawanya.

Beliau ditempatkan di unit rawatan rapi untuk pemeriksaan dan rawatan lanjut.

Isterinya, Ms Tian, berkata: “Dia mempunyai jerawat di dagunya, saya menyuruhnya untuk tidak memicit kerana dia pernah melakukannya sebelum ini.”

Dr Zhu yang merawat Chen berkata, pesakit mengalami jangkitan pada mulut yang seterusnya memicu masalah pneumonia berganda serta jangkitan pada paru-paru. Keadaan pesakit juga sangat kritikal, namun kini sedang mendapatkan rawatan lanjut.

Beliau juga menasihatkan orang ramai agar tidak memicit jerawat khasnya pada kawasan ‘segi tiga bahaya’ kerana jangkitan boleh berlaku dan menyebabkan masalah lebih teruk terjadi.

kredit era

Artikel Berkaitan   Hukum Menikahi Sepupu Dalam Islam.. Ramai Yang Tak Tahu,Rugi Tak Baca