Dedah Alami Tekann Dan Depresi Yang Melampau Selama 5 Tahun, Ini Nasihat Safiey Ilyas Kepada Yang Alami

Usahawan kosmetik, Safiey Ilias mengakui pernah mengalami masalah kesihatan mental dan depresi sejak 5 tahun yang lalu sehingga kini.

Di samping berkongsi pengalaman kemurungan yang dialami, penyanyi lagu Syinta Gila ini memberitahu bukan satu perkara yang mudah untuk melawan penyakit ini.

“5 tahun ratu lwan sakit ni . Major Depression , anxiety, panick attack , bipolar , skefzornia , dan mcm2 lagi . Malas nk tulis . Tp semua ni adalah penyakit mental illnesses .

“Bulan ni ratu last dipantau doktor untuk pengambilan ubat , jika this month semua oke , bulan depan ratu dah xpayah bergantung dgn ubat . Ratu happy sebab akhirnya ratu dpt lwan sakit ni,” tulisnya.

Menurut Safiey, masalah kesihatan mental dan depressi tidak boleh di pandang remeh malah harus di pandang sebagai satu masalaha yang serius.

“Org ramai salah anggap . Ini adalah penyakit , penyakit perlukan ubat . Tak habis2 isu suruh mengaji dan solat . Ia dua benda berbeza . Kalau kwn awk patah tulang , awk suruh jumpa doktor bukan suruh dia solat atau mengaji .

“Mental illnesses bukan perkara main2 . Ratu bersedia dan tak segan silu nk share mcm mana nk lawan dan berhadapan dgn rakan yg ada sakit ni .

“Di tahun 2021 , mental health and illnesses dh dipandang serius oleh masyarakat dunia gitu . Sebab nya ramai dh mula terkesan lagi2 dgn pandemik yg melanda .

“Im ready to ADVOCATE , EDUCATE , DEDICATE by using my voice and stand up regarding this mental health and illnesses . Gituu . Walau grammar ratu berterabur sebab shuben ratu cakap utagha

“Oke lah . Ratu 2 hari ketiduran makan ubat tidur , so harini baru klua gua . Bukan apa , penat sgt dh bekeje dan layan komen2 nitizen , so ratu off sekejap drpd media sosial,” tulisnya lagi.

kredit media hiburan

Artikel Berkaitan   Selama Tempoh Hamil Wanita Ini Berjaya Menabung RM13,000. Rimas Dengan Pertanyaan Rakan, Beliau Kongsikan Apa Yang Berlaku