Selepas Beberapa Ramalannya Tepat Sebelum Ini, Bill Gates Muncul Ramal 2 Bencana Besar Akan Berlaku Masa Depan

Bill Gates, billionaire and co-chair of the Bill and Melinda Gates Foundation, reacts during a panel session on the opening day of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, on Tuesday, Jan. 22, 2019. World leaders, influential executives, bankers and policy makers attend the 49th annual meeting of the World Economic Forum in Davos from Jan. 22 - 25. Photographer: Jason Alden/Bloomberg

Pengasas Microsoft, Bill Gates sering menjadi perhatian orang ramai. Selain daripada pakar dalam bidangnya, beliau juga sering mendapat perhatian terutamanya dalam meramal masa hadapan.

Tidak pasti ini adalah kelebihan atau sememangnya dia ‘sudah tahu’ mengenai sesuatu kejadian sebelum ia sampai ke pengetahuan umum.

Untuk rekod, salah satu ramalan yang dibuatnya pada tahun 2015, di mana dia meramalkan bahawa pandemik akan berlaku di masa depan dan bukannya perang.

Terbaharu, Gates yang berumur 65 tahun telah diundang ke satu rancangan televisyen dan dia mendedahkan bahawa akan terjadi dua bencana besar pada masa akan datang. Bencana ini akan menjadi masalah global sehingga memberi kesan kepada seluruh dunia.

“Salah satunya adalah perubahan iklim. Setiap tahun jumlah kematian akan lebih tinggi berbanding apa yang kita alami semasa wabak ini,” kata Gates ketika ditanya oleh Derek Muller dari channel Veritasium mengenai masalah besar yang akan dihadapi manusia pada masa akan datang.

Ini bukan kali pertama Gates mengemukakan bahawa perubahan iklim akan memberi kesan yang lebih buruk daripada pandemik. Sebagai contoh, pada bulan Ogos 2020, dia juga telah membahaskan isu yang sama di blog peribadinya, Gates Notes.

Bagi pakar, perubahan iklim mempunyai kesan yang sama dengan situasi pandemik. Menurut bahagian Iklim dan Kewangan Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu, kerosakan pada persekitaran dan ekosistem berpotensi menyebabkan lebih banyak kematian daripada wabak COVID-19.

Selain itu, seorang pakar dalam epidemiologi dari Univeristi Griffith, Dicky Budiman menyatakan bahawa perubahan iklim adalah bukti kegagalan manusia untuk berdamai dengan alam sekitar sehingga meletakkan dunia ke dalam satu era gelap.

Di samping itu, selain daripada perubahan iklim yang bakal memberi kesan kepada kehidupan manusia, Gates juga mendedahkan masalah lain yang berkaitan dengan pandemik, iaitu bio-terorisme.

Artikel Berkaitan   Gli Si Kucing Penjaga Hagia Sophia Berkhidmat 10 Tahun Tanpa Bayaran Buat Netizen Geram

“Sesuatu yang tidak disukai oleh manusia, bio-terorisme. Seseorang yang ingin menyebabkan kerosakan akan membina virus dan ini bermaksud bayarannya, kemungkinan kesan ini lebih besar daripada apa yang disebabkan oleh wabak seperti yang berlaku hari ini, “kata Bill Gates.

Seperti perubahan iklim, Gates juga telah bercakap mengenai isu ini dalam beberapa wawancara. Para pakar juga telah memperingatkan bahawa bio-terorisme mampu menjadi senjata yang efisien dan mematikan jika ia jatuh di tangan pengganas.

Namun bagi Sucharit Bhakdi, ketua Institut Mikrobiologi Perubatan di Universiti Mainz, beliau mengingatkan bahawa senjata biologi mempunyai kriteria tertentu sehingga mampu untuk memberi ancaman kepada manusia.

“Senjata biologi mesti mempunyai kekuatan menembus, baik secara psikologi dan ekonomi dan ketenteraan,”

kredit mykmu