Jangan Ambil Mudah, Satu Organ Ini Akan Rosak Sekiranya Anda Makan Ubat Tanpa Minum Air

Pernahkah anda mengambil ubat-ubatan tanpa meminum air? Jika YA, awas kerana tindakan itu boleh membuatkan kecederaan serius khasnya pada saluran esophagus. Itu yang berlaku kepada seorang lelaki berusia 23 tahun dari Taiwan selepas mempunyai tabiat memakan ubat tanpa minum air, menyebabkan ulser pada saluran esophagus.

Menurut ETtoday, lelaki yang juga pelajar universiti ini segera mendapatkan pemeriksaan doktor apabila mengadu rasa sakit pada bahagian atas perutnya, malah pernah juga batuk berdarah. Doktor yang menjalankan pemeriksaan endoskopi mendapati dinding esophagusnya mengalami luka, membuatkan doktor pada awalnya mengsyaki beliau mengalami kanser perut.

Bagaimanapun, lelaki 23 tahun ini membuat pengakuan mempunyai tabiat suka memakan ubat dan pil tanpa meminum air. Ekoran daripada kes ini, doktor yang merawat kes berkenaan menasihatkan orang ramai agar memakan ubat dengan meminum air bagi mengelakkan berlakunya kecederaan pada saluran esophagus. Doktor itu juga menambah agar menggalakkan orang ramai untuk minum air yang cukup, khasnya ketika waktu makan.

kredit era

Artikel Berkaitan   Allahu Akbar! Penghuni Pangsapuri Pelik Bilal Laung Azan 2 Rangkap, Rupanya Dia “Pergi” Dalam Keadaan Paling Mulia