Fenomena Tasik Warna “Merah Jambu” Yang Sentiasa Menjadi Tarikan Ramai Masih Menjadi Tanda Tanya Dan Cantik

Jarang sangat kita melihat atau dengar tasik pink. Tasik Hill1er yang berwarna merah jambu ini merupakan salah satu fenomena semula jadi dan wujud di Australia. Tasik Hillier yang terletak di sebuah kepulauan Recherche, Pulau Tengah, Australi4. Berkeluasan 600 meter panjang (2,000 kaki) dengan 250 meter lebar (820 kaki). Tasik ini dikelilingi pasir dan kawasan hutan yang lebat pokok kertas dan kayu putih pokok. Selain itu, tidak ada penempatan tinggal di situ.


Matthew Fl1nders ialah orang pertama yang menjumpai tasik ini pada tahun 1802. Kemudian, beliau mengambil sampel air tasik tersebut dan membuat catatan dalam buku jurnal. Catatan jurnal beliau dianggap sebagai catatan bertulis pertama mengenai tasik tersebut. Beliau menaiki puncak tertinggi di pulau itu (sekarang lebih dikenali sebagai Flinders Peak) memberi gambaran persekitaran tasik seperti berikut:

Bahagian timur laut terdapat tasik kecil berwarna mawar. Airnya, seperti apa yang saya diberitahu oleh Mr Thistle ketika mengunjunginya, begitu jenuh dengan garam sehingga cukup dikristal dekat pantai untuk memuat kapal. Spesimen yang dibawanya berada dalam kualiti yang baik. Tidak memerlukan proses lain kecuali pengeringan agar sesuai untuk digunakan kelak.

Beliau menamakan tasik tersebut sebagai Hill1er Lake sempena nama anak kapal yang meninggal dunia sebelum penggembaraan menuju ke Pulau Tengah. Beliau mengunjungi semula Pulau Tengah pada Mei 1803. Penggembaraan bertujuan untuk mendapatkan angsa bagi orang sakit, minyak pengedap serta beberapa tong garam daripada tasik tersebut.

Penyelidik yang telah mengumpulkan pelbagai mikroorganisma dari tasik merah jambu ini untuk ujian sampel. Hasilnya mendapati bahawa kebanyakkan organisma tersebut adalah alga kemerahan yang dinamakan Dunaliella salina. Alga mikro hijau halofil menghasilkan sebatian pigmen iaitu karotenoid bagi membantu menyerap cahaya matahari. Sebatian ini adalah faktor di sebalik keindahan tasik Hillier yang berwarna merah jambu.

Keindahan warna tasik ini lebih menarik jika dilihat dari udara. Jika berada di tepi pantai, warnanya tidaklah begitu kelihatan terang. Tasik ini pernah dijadikan sebagai tempat untuk mengambil garam disebabkan kepekatan yang hampir sama dengan laut mati. Tahap kemanisan tasik ini 10 kali ganda dari normal.

Maksudnya kalau korang berenang, tak tenggelam lah. Soalannya boleh ke mandi? Ya, selamat untuk mandi tetapi air tasik jangan ditelan kerana peratusan garam sangat tinggi yang akan menyebabkan anggota badan rosak. Terdapat di beberapa negara lain dari seluruh dunia termasuk Seneg4l, Kanad4, Sepany0l, 4ustralia dan 4zerbaijan, tasik berwarna merah jambu ini ditemui.

Tasik Retba di Seneg4l, memiliki kepekatan garam yang tinggi sekitar 40% yang menyebabkan warna merah jambu kelihatan terang. Penjagaan yang rapi oleh penduduk tempatan untuk mendapatkan garam. Mereka menggunakan sekop panjang untuk menumpuk kapal yang tinggi dengan mineral, dan untuk melindungi kulit mereka daripada air. Kemudian, menggosok kulit menggunakan mentega Shea.

Seterusnya, Tasik Dusty R0se terletak di Kanad4 juga berwarna merah jambu kerana zarah-zarah di dalam lebur glasial yang memakannya. Batu di sekitar tasik berwarna ungu dan merah jambu. Tasik ini juga dikatakan mempunyai sedikit warna lavender.

kredit i am lejen