Pakar Dedah Duduk Atas Lantai Boleh Panjang Usia Seseorang, Pengalaman Melihat Kepada Warga Emas Negara Ini Buktinya

Tabiat duduk di atas lantai mungkin tidak selesa berbanding di atas sofa yang lembut tetapi menurut sebuah kajian, ia sangat baik untuk rahsia panjang umur.

Menurut Penyelidik, Blue Zones Dan Buettner, orang yang tinggal di Okinawa, Jepun hanya mempunyai perabot yang sangat minima di rumah mereka dan kebanyakan waktu mereka akan duduk di atas lantai.

“Wanita yang paling lama hidup dalam sejarah dunia adalah berasal dari Okinawa. Pengalaman tinggal selama dua hari bersama seorang wanita berusia 103 tahun melihatnya bangun dan duduk lebih 30 ke 40 kali yang bersamaan dengan senaman squat,” katanya.

Tidak dinafikan, kebolehan wanita itu yang mampu berulang kali berdiri dan duduk di lantai membuat para penyelidik kagum.

Malah, kajian European Journal of Preventive Cardiology menunjukkan bahawa mereka yang tidak mampu melakukan gerakan itu mungkin lebih pendek umur.

“Senaman sangat berhubung kait dengan kelangsungan hidup manusia tetapi penelitian kami juga menunjukkan bahawa mempertahankan tingkat kelenturan tubuh yang tinggi, kekuatan otot dan koordinasi tubuh dapat mempengaruhi usia seseorang.

“Manfaat lain duduk di atas lantai adalah ia baik untuk keseluruhan struktur tubuh serta menjaga keseimbangan dan mengelakkan seseorang yang sudah berusia mudah jatuh,” katanya.

Namun, kita disarankan mengamalkan gaya hidup yang sihat seperti aktiviti harian, senaman, pemakanan turut menyumbang kepada kehidupan

kredit era

Artikel Berkaitan   Inilah 5 Jenis Makanan Orang Perempuan Kena Amalkan Untuk Elak Kanser Payudara