7 Perkara Yang Akan Berlaku Pada Badan Jika Makan 2 Biji Telur Sehari

Kebaikan memakan telur ayam sering kali dipersoalkan. Walhal telah terbukti khasiatnya yang unik dalam komposisi pelbagai cara.Hasil kajian yang telah dibuat mengenai faedah telur ayam untuk tubuh manusia. Ternyata 2-3 biji telur adalah dos yang optimum untuk kekalkan tenaga kita seharian

Antara Sebab Yang Lain Adalah:

1- Otak Berada Dibawah Perlindungan Choline

Phospholipid yang menjamin sel-sel otak berhubung adalah terdiri daripada choline. Telah terbukti secara klinikal bahawa vitamin ini adalah bahan binaan utama bagi otak. Sekiranya makan 2 telur sehari, tubuh akan mendapat cukup nutrien ini. Kekurangan kolagen membawa kepada penurunan ingatan.

2- Penglihatan Dapat Dijaga Kerana Adanya Lutein

Penyelidikan menunjukkan bahawa telur ayam kaya dengan lutien. Bahan ini bertanggungjawab untuk membina penglihatan yang jelas dan tajam. Dengan kekurangan lutein ini, ia akan merosakkan tisu mata dan penglihatan kita akan merosot.

3- Vitamin D Yang Membantu Menyerap Calcium

Jika anda menawarkan seseorang untuk minum sesudu mintak ikan atau makan telur rebus, majoriti akan memilih makan telur rebus. Terutamanya jika mereka tahu bahawa kandungan Vitamin D adalah sama dalam kedua-dua hal ini. Lebih lagi, pakar menemui satu cara untuk meningkatkan jumlah kandungan vitamin D dalam telur dengan member makan suplimen khas ayam dan ini membantu kalsium menyerap dan menguatkan tulang dan gigi anda dengan lebih baik.

4- Dapat Kurang Kan Risiko Penyakit Kardiovaskular

Pakar mengatakan bahawa kolesterol dari telur seimbang dengan phosphatides, sehingga tidak membahayakan kesihatan kita. Ia juga menghalang pengeluaran kolestrol sendiri. Disamping itu, telur mengandungi asid omega-3 yang kurangkan tahap trigliserida dengan itu dapat kurangkan risiko sakit kardiovaskular.

Artikel Berkaitan   Cik Puan Amyra Kongsi Petua Bersihkan Rahim Selepas Haid Dengan Rebusan 'Ajaib' Ini

5- Mengurangkan Risiko Kanser

Choline yang sangat diperlukan untuk otak, juga mengurangkan risiko kanser. Mengikut keputusan kajian, bagi wanita yang makan telur mengikut dosnya, risiko kanser payudara menurun sebanyak 18%

6- Berguna Apabila Merancang Untuk Dapat Anak.

Vitamin B juga diambil kira dalam pembetukan hormon seks. Vitamin B9 mempunyai nama lain: asid folik. Dengan adanya, sel darah merah dan tiub saraf janin dibentuk. Inilah sebab mengapa vitamin B9 sangat diperlukan untuk wanita semasa perancangan kehamilan. 1 biji Telur ayam mengandungi 7.0 mcg vitamin.

7- Melambatkan Proses Penuaan

Ini sudah terbukti daripada penyelidikan yang dijalankan oleh saintis Belanda. Dalam 87% wanita berusia 35 hingga 40 tahun, bintik-bintik umur hilang dan kulit ditarik. Pada lelaki, kedutan di sekeliling mata terasa licin.

4 Khasiat Telur Pada Kesihatan Dan Tubuh Badan

#1 Telur Membantu Menghilangkan Jerawat
Untuk menghilangkan jerawat mudah sahaja. Caranya gunakan putih telur dan sapukan di wajah anda, kemudian biarkan selama beberapa minit sebelum bilas. Ia bukan sahaja mampu menghilangkan jerawat, malah ia akan membuat kulit lebih lembut dan anjal.

#2 Baik Untuk Kesihatan Mata
Telur juga mempunyai khasiat yang bagus untuk mata. Ini kerana Karotenoid yang ada pada kuning telur, khususnya Karotenoid lutein danzeaxanthin, sangat bermanfaat bagi kesihatan mata.

Menurut para penyelidik, Karotenoid dapat menurunkan risiko penyakit ‘age-related degeneration’ dan katarak. Zat ini berfungsi sebagai antioksidan untuk mata, melawan radikal bebas yang dapat meresap ke beberapa bahagian pada retina sehingga dapat mempengaruhi kemampuan mata untuk fokus.

#3 Menjaga Berat Badan Agar Tetap Sihat
Telur adalah sumber terbaik dari protein lengkap yang mengandungi semua asid amino esensial bagi tubuh manusia. Ia juga dapat membantu mengawal tubuh menyerap kalori. Kandungan nutrisi di dalam telur adalah tinggi dan baik bagi anda yang ingin menurunkan berat badan.

Artikel Berkaitan   Suka Cangkung Atas Jamban Duduk? Percayalah, Urat Keting Anda Boleh Putus..

#4 Telur Baik Untuk Rambut dan Kuku
Telur juga mampu menjaga kesihatan rambut dan kuku anda kerana telur mengandungi sulphur yang tinggi, dan mempunyai pelbagai vitamin serta mineral.

  • Sumber 1: com
  • Sumber 2: com