9 Idea Untuk Usahawan Tani Berjaya Dalam Bidang Pertanian!

9 Tips untuk Usahawan Tani Dalam Bisnes Pertanian

Sektor pertanian adalah antara penyumbang hasil pendapatan negara sejak sebelum merdeka. Sektor ini juga adalah penyumbang kepada asas pembentukan ekonomi Malaysia. Hal ini demikian, majoriti penduduk pada era selepas merdeka lebih tertumpu kepada aktiviti yang berasaskan pertanian dan perlombongan. Permintaan untuk perkhidmatan konsultasi  dan latihan kemahiran untuk memulakan perniagaan asas tani semakin hari semakin meningkat berikutan dengan masalah kegawatan ekonomi. Berikut adalah 9 tips untuk usahawan tani dalam bisnes pertanian.

1. PILIH JENIS TANAMAN YANG MEMPUNYAI PERMINTAAN TINGGI DAN SENTIASA TIDAK MENCUKUPI DI PASARAN

Berikut adalah indeks harga purata runcit bagi komuditi tanaman terpilih untuk Mac 2017.

Ia adalah salah satu tips yang sangat berguna untuk usahawan tani. Kadar peratusan antara 57-57.2% merupakan di antara tanaman yang mempunyai permintaan yang tinggi tetapi tidak mencukupi di pasaran. Anda juga perlu membuat penyelidikan terlebih dahulu dengan mengumpulkan maklumat mengenai jenis tanaman yang mempunyai permintaan yang tinggi.

2. PILIH JENIS TANAMAN YANG MEMPUNYAI TEMPOH PENANAMAN YANG SINGKAT

Tanaman kontan (cash crops) ialah tanaman seperti sayur-sayuran, buah-buahan atau ubi dan tanaman herba yang mempunyai tempoh penanaman yang singkat. Antara contohnya ialah cili, kacang panjang, pisang, ubi kayu, ubi keledek, keladi, misai kucing, stevia, serai wangi, mas cotek, dan halia.

Tempoh penanaman menjadi salah satu faktor yang penting kerana lagi cepat proses dari penanaman ke penuaian, lagi cepat proses untuk pusingan modal. Tempoh penanaman sehingga tuaian untuk sayuran berdaun seperti bayam, kangkung dan sawi adalah purata 30 hari. Manakala bagi sayuran berbuah seperti cili adalah 6 bulan (tanaman secara fertigasi).

3. KENALPASTI SALURAN PEMASARAN SEBELUM PENANAMAN BERMULA

Sebelum memulakan projek penanaman, usahawan tani perlu menentukan channel pemasaran bagi hasil tanaman nanti. Sama ada tanaman tersebut akan dijual di pasar borong, pasar tani, pasar malam, pasar basah, kedai runcit atau hypermarket.

Setiap jenis saluran pemasaran ini akan memberikan hasil dengan harga dan terma yang berbeza. Oleh itu, usahawan tani perlu bertanya kepada mereka dahulu atau kaji pasaran mereka untuk mengetahui sayuran jenis apa yang mereka mahukan.

Baca:  Tips Untuk Mencari Pekerjaan Menggunakan LinkedIn

4. KAWAL KOS LOGISTIK DENGAN MEMILIH LOKASI SALURAN YANG BERDEKATAN

Kos perbelanjaan juga boleh meningkat sekiranya tidak diuruskan dengan betul. Kos logistik dapat dijimatkan apabila kita dapat mengenalpasti saluran pemasaran yang berhampiran atau projek tanaman diusahakan berhampiran dengan lokasi saluran.

Artikel Berkaitan   5 Masalah Lazim Pokok Cili Yang Anda Perlu Tahu Dan Cara Penyelesaiannya

Selain itu, usahawan tani boleh juga mengurangkan kos logistik apabila menetapkan jumlah minimum hasil tanaman yang perlu dibawa oleh sebuah lori untuk menampung kos logistik.

5. TETAPKAN FOKUS MAHU SASARKAN HARGA TINGGI ATAU BEKALAN BERTERUSAN

Tips untuk usahawan tani dalam bisnes pertanian yang kelima ialah fokus untuk sasarkan harga tinggi. Kebiasaanya hasil tuaian ketika musim perayaan adalah lebih tinggi berbanding dengan musim-musim lain. Oleh itu, waktu memulakan tanaman perlu dikira dari tarikh musim harga tinggi ke belakang. Selain itu, anda juga boleh fokus kepada strategi bekalan terusan tanpa memikirkan harga turun naik pasaran.Ia adalah untuk mendapat kepercayaan daripada pelanggan anda dengan bekalan yang sentiasa ada.

6. SEBAGAI ORANG BARU, BERMULA KECIL DAHULU

Jika tidak mempunyai pengalaman mengusahakan tanaman, anda perlu memulakannya pada skala yang kecil dahulu. Anda juga perlu memaahami karakter tanaman, keperluan baja, kawalan penyakit dan lain-lain.

Layan dulu awek cun bawa kobuta, anda mampu mengubahnya…jgn ingat lelaki je boleh bawa kenderaan cam ni…

Sebagai contoh, apabila kita bermula pada skala yang besar, risikonya juga besar. Sekiranya gagal, kita akan rugi besar dan mengambil masa untuk bermula kembali. Oleh itu, anda perlu bermula dengan skala y4ng kecil meletakkan kita berada dalam risiko yang boleh dikawal. Apabila sudah yakin dengan pelaburan skala kecil yang sudah memberikan pulangan, kembangkan  ke skala besar.

7. MULAKAN TANPA PINJAMAN

Bermula dengan apa yang ada. Jangan mulakan bisnes pertanian dengan pinjaman. Bank-bank juga tidak memberi pinjaman kepada mereka yang masih baru tanpa cagaran tanah. Sekiranya kita mencagarkan tanah kita, dan perniagaan kita gagal, bank akan mengambil alih tanah kita kerana tidak mampu untuk membayarnya.

Artikel Berkaitan   4 Penyakit Utama Durian & Pengurusan Perosak Durian Yang Wajib Anda Tahu

8. BERKERJASAMA DENGAN RAKAN STRATEGIK

Kaedah yang lebih cepat untuk kita menyertai pelaburan skala besar, iaitu dengan bekerjasama dengan rakan strategik. Kita boleh menjalinkan kerjasama dengan mereka. Oleh itu, kita dapat mengelakkan dari membuat pinjaman dengan bank. Oleh itu, anda juga dinasihatkan untuk keluar bersosial untuk mencari rakan strategik anda.

9. MENGURUS AGROBISNES GAYA KORPORAT, BUKAN GAYA TAUKE

Rancang perniagaan pertanian yang kecil itu secara bersistem yang akan membesar di kemudian hari boleh dibesarkan. Walaupun masih kecil, urus perniagaan anda seperti syarikat korporat besar. Wujudkan sistem dan SOP untuk setiap urusan penanaman sehingga kepada pemasaran. Ini juga memudahkan kita untuk mendapatkan sijil MyGAP, iaitu pengiktirafan kepada amalan pertanian yang baik (Good Agriculture Practice).

KESIMPULAN

Berikut adalah 9 tips untuk usahawan tani dalam bisnes pertanian untuk mereka yang baru ingin mencuba ke bidang pertanian. Anda perlu dapatkan sebanyak maklumat yang boleh sebelum membuat keputusan pelaburan dalam bisnes pertanian. melabur tanpa perancangan yang betul akan membuatkan perniagaan anda akan lebur. Kongsikan 9 tips untuk usahawan tani dalam bisnes pertanian kepada rakan-rakan anda yang ingin memcuba bidang pertanian.

Sumber: gloviss.com / absagro