Anda Sering Sakit Kepala Tak Menentu, Datang Tiba-Tiba Menyerang, Ini Yang Anda Perlu Tahu!

Kebanyakan daripada kita, apabila sakit kepala sudah tentu akan mencari panadol atau minyak cap kapak. Kedua-dua benda ini sangat popular bagi masyarakat kita bila sakit kepala atau pening.

Sebenarnya pengambilan ubat yang kerap atau berlebihan tidak bagus untuk kesihatan dalaman kita. Begitu juga minyak cap kapak. Selain terasa panas kadang-kadang membuatkan orang lain pening kepala walhal kita nak merawat sakit kepala.

Sakit kepala boleh dirawat dengan kaedah urutan tanpa perlu makan ubat

Urutan Untuk Sakit Kepala

Sakit kepala jika diabaikan boleh menghasilkan Myofascial Trigger Points (Titik punca). Simpulan otot ini akan menyebabkan sakit kepala. Ia biasanya terletak di leher dan bahagian atas belakang. Ia boleh juga menjadi hasil daripada titik punca di bahagian-bahagian hujung kaki yang menyebabkan kaki akan menjadi lenguh.

Tahukah anda bahawa urutan pada otot tepi leher (otot Sternocleidomastoid) mampu mengurangkan sakit kepala? Jadi kenapa perlu ambil panadol atau minyak angin? Seeloknya sapulah dan urutlah pada otot tersebut. Teruskan membaca hasil perkongsian dari facebook Sri Aman Mansang Maju yang dipetik dari Diane Sera, Cert. Sport Massage (UKM).

Otot Sternocleidomastoid

Trigger Point

Titik punca / Trigger points merupakan tumpuan ‘hyper-irritable‘ dalam otot yang menyebabkan fiber otot menjadi tegang dan sakit. Trigger points tersebut tidak mengikuti corak dermatome biasa.

Dermatome mewakili kawasan kulit berfungsi untuk perlindungan kulit oleh gentian saraf tertentu. Kebanyakan kulit pada tubuh diselubungi oleh saraf tulang belakang, tetapi muka menerima pemuliharaan kulit dari saraf kranial (dikenali sebagai saraf trigeminal).

Trigger points akan menyebabkan otot menjadi lebih pendek, tegang dan ketat yang menghadkan fungsi dan pergerakan otot seterusnya menjadi punca kepada kelemahan, pengurangan peredaran darah dan rasa sakit. Apabila seseorang itu edera, kebanyakan tisu sembuh. Namun otot belajar untuk mengelakkan kesakitan. Memori otot boleh menyebabkan kesakitan yang tidak dijangka selepas kecederaan telah berlaku, terutamanya ketika ada tekanan fizikal dan emosi.

Trigger Point adalah gambaran Myofascial Trigger Points Therapy dimana cara terapi dan teknik yang digunakan untuk melegakan myofascial (myo ialah otot dan fascial ialah tisu penghubung) kesakitan dan tidak berfungsi. Ia adalah hasil dari kajian dan kerjaya perubatan sepanjang hayat Dr. Janet travell dan David Simons.

American Academy of Pain Management mengiktiraf Myofascial Trigger Point sebagai modul untuk rawatan sakit myofascial dan kegagalan ia berfungsi. Kebarangkalian untuk berjaya merawat sakit kepala Migrain akibat Myofascial Trigger Pointss (TrP) dengan tanpa aura adalah tinggi.

Bilakah Perlu Trigger Point Therapy?

Trigger point therapy adalah untuk sakit kepala peringkat pertengahan kepada peringkat seterusnya. Sebagai contoh, sakit kepala di bahagian belakang mata boleh datang dari sudut trigger point myofascial aktif dalam spenius atas cervicis otot yang terletak di bahagian belakang leher anda. Kesakitan daripada otot ini dijangka meningkat kepada bahagian occipt, dijana melalui tengkorak, dan berpindah ke belakang orbit (mata). Ia dinamakan sebagai Sakit di Dalam Tengkorak. Kadang-kadang sakit splenius cervics dirujuk ke bawah pada tulang rangka bahu dan sudut leher. Fungsi Splenii ini bekerjasama untuk memutarkan kepala dan leher individu, menjadikan muka ke arah sebelah yang sama.

Gejala sakit kepala dan sakit leher ataupun kabur penglihatan boleh berlaku disebabkan oleh trigger point yang aktif dalam cervicis spenius dan otot capitis splenius.

Pengaktifan dan pengekalan trigger point dalam otot ini sering disebabkan oleh mengangkat beban berat tiba-tiba, kedudukan posture badan yang bengkok dalam jangka masa yang lama.

Satu lagi penyebab biasa sakit kepala yang teruk adalah trigger point dalam otot sternokleidomastoid atau simpulan di dalam otot di hadapan sebelah leher. Terdapat dua bahagian yang sternal dan berhubung dengan tulang selangka. Trigger points di setiap bahagian boleh menimbulkan rasa sakit.

Kesakitan ini dapat dirasai di atas mata (migrain optik), di dalam telinga, pipi, tekak, belakang dan atas kepala. Myofascial Trigger Points boleh membantu menyelesaikan gejala sakit kepala dan migrain.

Apabila trigger point dikena lpasti, tekanan / urutan perlahan digunakan. Pada mulanya, trigger point yang berkenaan sangat lembut, tetapi kesakitan beransur-ansur berkurangan kerana otot bermula untuk berehat. Rasa sakit yang dirawat akan berkurangan perlahan-lahan. Proses pengurutan pada trigger point dan regangan pada otot mampu mengurangkan kesakitan dan mengembalikan fungsi normal.