“Ayah Paknil Pergi Sebab Rokok, Abang-Abang Paknil Pergi Sebab Rokok..Tolonglah Berhentilah Merokok Kesian Adik-Adik, Kesian Mak Ayah…”

Tagline rokok membahayakan kesihatan dan kempen kesedaran yang dilakukan, seperti belum cukup untuk menyedarkan para perokok tegar di luar sana.

Baru-baru ini, pengacara terkenal tanah air, Aznil Haji Nawawi atau lebih mesra dipanggil Pak Nil telah di uji dengan kehilangan dua orang abang kandungnya dalam bulan yang sama.

Berhentilah merokok, kesiankan mak ayah

Masih lagi berdukacita dengan kehilangan dua orang abangnya, menerusi IG Live pengacara berusia 56 tahun itu telah meluahkan kesedihan dan menyatakan kerinduan terhadap pemergian ahli keluarganya.

Difahamkan, arwah abang Paknil menghidap kanser akibat daripada tabiat merokok yang kuat. Malah, arwah ayahnya juga jatuh sakit kesan daripada merokok.

“Ayah Paknil pergi sebab rokok, abang-abang Paknil pergi sebab rokok..tolonglah berhentilah merokok kesian adik-adik, kesian mak ayah…”

Menerusi Live di IG, Paknil sempat memesan kepada semua perokok di luar sana agar meninggalkan tabiat yang tidak sihat itu, kerana yang menanggung deritanya kelak adalah ahli keluarga kita sendiri.

Aku pun hampir kehilangan bapak sebab rokok

IG Live itu kini sudah mula tular selepas live itu dikongsikan oleh seorang pengguna Twitter dengan nama akaun, e_nuyn. Tweet tersebut mendapat 27 ribu retweet dan 16 ribu tanda suka dan mendapat pelbagai reaksi daripada netizen.

 

Sumber: IG Paknil via https://www.ohmymedia.cc

Artikel Berkaitan   “Patutnya Kau Yang Malu Dengan Dia. Budak Yang Kurang Sifatnya Itu Boleh Pergi Bekerja Tetapi Kau? Mak, Nak Duit”