Bahaya, Jangan Amalkan Letak Hirisan Lemon Di Minuman

Jangan Amalkan Letak Hirisan Lemon Di Minuman, Hirisan lemon dalam minuman dan makanan semestinya menaikan lagi rasa sekaligus menyegarkan. Lebih – lebih lagi tambahan tersebut mengandungi banyak khasiat untuk kesihatan. Tapi tahukah hirisan lemon tersebut sebenarnya merbahaya?

Menurut sumber, dalam satu hirisan lemon terdapat banyak bakteria yang berpotensi menyebabkan penyakit merebak, malah ada yang mengatakan dan menganggap hirisan lemon sama kotor seperti tandas.

Sebuah Kajian

Sebuah kajian yang diterbitkan dalam Journal of Enviromental Health pada 2007 menunjukkan bahawa hampir 70 peratus hirisan lemon yang digunakan di 21 restoran yang berbeza mngandungi 25 mikroba yang berbeza.

Perkara ini berkemungkinan disebabkan lemon tersebut dipegang, dibelek, dipotong dan kemudian dimasukkan ke dalam gelas. Dan jelas sekali kuman merebak dengan mudah melalui aktiviti tersebut.

Oleh itu, elakkan memasukkan hirisan lemon ke dalam minuman anda. Ambil langkah berjaga – jaga dengan hanya mengambil jusnya sahaja bukan hirisan lemon.

Semoga bermanfaat, jangan lupa kongsikan kepada sahabat-sahabat kita yang lain. Oleh Razzlyn Rosli.

Sumber Express.co.uk. Foto kristinamelina.com. Sinar FM via sahabatsyurgaku

Sumber: Datin Shahida via sinarkini

Artikel Berkaitan   Petua Nak Tahu Biji Betik Betina Dan Jantan. Begini Caranya...