“Boleh Tak Saya Mengambil Telur Separuh Masak?” Doktor Dedah Ini Bahaya Ibu Mengandung Makan Telur Separuh Masak

Dr. Nimelesh sering berkongsi ilmu di Twitter milik beliau, @HausofHilton. Kali ini beliau berkongsi tentang ibu mengandung yang ingin mengambil/makan telur separuh masak.

IBU MENGANDUNG DAN TELUR SEPARUH MASAK.

Ramai ibu mengandung masa check up antenatal dengan saya akan bertanya, “Doktor, boleh tak saya mengambil telur separuh masak?”

Sekiranya ada yang tidak mengetahui, pada tahun 80-an dunia digemparkan dengan berita bahawa telur yang normal mungkin mengandungi kuman seperti Salmonella , dan pada 1989 kajian menunjukkan bahawa ia adalah benar.

(Ya! Salmonellosis ini bukan disebabkan oleh ikan Salmon ye)

Walaupun di USA, mereka laporkan hanya 1/10,000 telur mengandungi kuman salmonella ini ( itu pun kalau semua kes dilaporkan), kami tidak mengalakkan ibu mengandung atau orang daripada golongan imuniti rendah seperti warga emas dan pesakit aids mengambil telur mentah/separuh masak.

Salmonella boleh menyebabkan keracunan makanan dengan simptom simptom seperti cirit birit, sakit perut, najis berdarah, dehidrasi dan komplikasi teruk seperti jangkitan otak.

Sekiranya ibu mengandung mengalami simptom simptom ini, sudah tentu sedikit sebanyak ia akan mempengaruhi kandungan juga.

Kuman Salmonella boleh dibunuh sekiranya ia dimasak dengan betul.

Setakat ini telur yang selamat diambil mentah hanyalah telur di UK dengan cop “British Lion Mark”.

Sebab itu , Mencegah lebih baik daripada Merawat.

Ibu mengandung tidak digalakkan untuk mengambil telur separuh masak. Elakkan juga susu yang tidak dipasteur.

Sekiranya anda ingin membuat telur separuh masak juga, lebih baik mencari telur yang dipasteur (telur yang telah dimasak sementara waktu pada paras suhu yang akan membunuh kuman).

Dan pastikan pengendalian makanan dibuat dengan betul.
kredit gempak

Artikel Berkaitan   Beras Pulut Rahsia Putihkan Kulit Muka Dengan Cepat, Jom Cuba!