Buat Penggemar Buah Betik.. Ini Khasiatnya No 2 Pasti Wanita Suka!

Christopher Columbus, seorang pengembara dari itali pernah sekali menyebut betik sebagai buah para malaikat. Buah yang amat kaya dengan Vitamin C, mempunyai pelbagai manfaat kesihatan menjadikannya antara pilihan buah yang terbaik untuk dimasukkan ke dalam diet anda. Berikut adalah beberapa manfaat kesihatan terdapat dalam betik.

1.Mengurangkan Kolesterol

Betik kaya dengan serat, Vitamin C dan antioksidan yang menghalang kolesterol terkumpul di dalam arteri anda. Terlalu banyak kolesterol terbina didalam arteri boleh membawa kepada beberapa penyakit jantung termasuk serangan jantung dan darah tinggi.

2. Membantu Dalam Penurunan Berat Badan

Mereka yang ingin menurunkan berat badan mesti memasuk betik dalam diet mereka kerana ia mempunyai kalori yang sangat rendah malah kandungan serat dalam daun betik mampu membuat anda rasa kenyang dan juga membuat anda senang untuk membuang air besar dimana membantu anda dalam proses mengurangkan berat badan.

3. Meningkatkan Imuniti Anda

sistem imuniti anda bertindak sebagai perisai terhadap pelbagai jangkitan yang boleh membuat anda benar-benar sakit. Satu betik tunggal mengandungi lebih daripada 200% daripada keperluan harian anda untuk Vitamin C, menjadikannya terbaik untuk sistem imuniti anda.

 

 

4. Baik Untuk Pesakit Kencing Manis

Papaya adalah pilihan makanan yang sangat baik untuk pesakit kencing manis kerana ia mempunyai kandungan gula yang rendah walaupun ia adalah gula secukup rasa. Selain itu, orang yang tidak mempunyai penyakit kencing manis boleh mengamalkan amalan makan betik untuk mengelakkan kencing manis daripada berlaku.

5. Baik Untuk Mata Anda

Betik kaya dengan Vitamin A yang membantu melindungi penglihatan anda daripada merosot. Tiada siapa yang mahu kehilangan keupayaan mereka untuk melihat disebabkan oleh penyakit seperti berkaitan dengan usia degenerasi makula, dan makan betik akan memastikan anda tidak mempunyai masalah mata.

Artikel Berkaitan   Ubat Semula Masalah Buah Pinggang Tanpa Cuci Darah Dengan Daun Moringa Oleifera

6. Melindungi Daripada Artritis

Arthritis boleh menjadi penyakit yang benar-benar melemahkan dan orang-orang yang memilikinya mungkin mendapati kualiti hidup mereka dikurangkan dengan ketara. Makan betik adalah baik untuk tulang anda kerana mereka mempunyai ciri-ciri anti-radang bersama-sama dengan Vitamin C yang membantu dalam menjaga pelbagai bentuk artritis di teluk. Satu kajian yang diterbitkan dalam Annals of Rheumatic Diseases menunjukkan bahawa mereka yang mengamalkan makanan yang rendah Vitamin C tiga kali lebih berkemungkinan untuk mempunyai artritis daripada mereka yang tidak.

7. Memperbaiki Pencernaan

Pada zaman hari ini, ia adalah hampir mustahil untuk mengelakkan makan makanan yang tidak elok untuk sistem pencernaan anda. Sering kali kita mendapati diri kita makan makanan ringan atau makanan restoran disediakan dalam kuantiti yang berlebihan minyak. Makan betik hari boleh memperbaiki kesilapan sekali-sekala itu, kerana ia mempunyai enzim penghadaman dikenali sebagai papain bersama-sama dengan serat yang membantu meningkatkan kesihatan pencernaan anda.

8. Membantu Melegakan Kesakitan Haid

Wanita yang mengalami kesakitan haid perlu membantu diri mereka dengan menghidangkan diri mereka betik kerana enzim yang dipanggil papain membantu dalam mengawal dan mengurangkan aliran semasa tempoh haid.

9. Mengelakkan Tanda-Tanda Penuaan

Kita semua suka untuk kekal muda selama-lamanya, tetapi tiada siapa di dunia ini telah berjaya melakukannya. Namun, tabiat yang sihat seperti makan betik harian akan memanjangkan proses itu dan boleh membuat anda kelihatan 5 tahun lebih muda daripada yang sepatutnya. Betik kaya dengan Vitamin C, Vitamin E dan antioksidan seperti beta-karotena yang membantu mengelakkan kulit anda daripada radikal bebas kedutan kerosakan penyimpanan dan tanda-tanda penuaan di teluk.

10. Mencegah Kanser

Betik adalah sumber yang kaya dengan antioksidan, fitonutrien dan flavonoid yang menghalang sel-sel anda daripada menjalani kerosakan radikal bebas. Beberapa kajian juga telah dikaitkan penggunaan betik mampu mengurangkan risiko kolon dan prostat kanser.

Artikel Berkaitan   Jangan Menguap Besar Sangat, Nanti Boleh Terkehel Leher, Ini Kajian Pakar!

11. Membantu Mengurangkan Tekanan

Selepas bekerja keras sepanjang hari, ia adalah idea yang baik untuk pulang ke rumah untuk sepinggan betik. Buah ajaib ini kaya dengan beberapa nutrien seperti Vitamin C yang boleh membuat anda bebas daripada tekanan. Menurut kajian yang dijalankan di Universiti Alabama, mendapati bahawa 200 mg Vitamin C boleh membantu mengawal aliran hormon tekanan pada tikus.

 

Sudah Baca, Klik Like Dan Komen Dibawah Jika Tulisan Ini Bermanfaat. TQ – IslamItuIndah