Cara Buat ‘Bakteria’ Baik Untuk Kesuburan Tanah Dan Pokok Melalui Photo Synthesis Bacteria (PSB)

PHOTO SYNTHESIS BACTERIA (PSB)/MEMBUAT BAKTERIA BAIK UNTUK KESUBURAN TANAH DAN POKOK

Proses ini adalah utk membiak bakteria baik dgn menggunakann telur. Tengok lama dah di pos oleh seorang medical doktor di Bangkok, Dr. Taweesak Ponpaca, tapi buat tak kisah waktu tu. Kemudian baru tahu bahawa ini adalah magic solution untuk pokok. Cara nak membuatnya pun amat MURAH dan SENANG, cuma perlu peraman kurang dr satu bulan di bawah matahari dlm botol 5 litre bertutup. Solution ini, lebih baik dari EM kata orang Thai. So tunggu apa lagi jomm kita buat!

Ingredients:

– 5 litre air hujan/atau air tanpa chlorine.
– 3 biji telur
– Sodium glutamate/ajinomoto 2 tsp
– Belacan 1 tsp
– Sos ikan/Fish sauce 3 tbs

Cara buat ialah:
Blend semua diatas termasuk kulit telur bersama sedikit air. Tuang dlm botol 5 litre yg dah berisi air tanpa klorin. Goncang rata2. Tutup botol, kemudian letakkan bawah panas cahaya matahari. Goncang botol ini 2-3 hari sekali. Dalam 20 hari air akan bertukar warna merah/crimson. Itu tanda psb anda sudah menjadi. Susah jadi kalau kawasan anda musim hujan.

Cara guna bila jadi:

Siram 10 ml: 1 litre air tanpa chlorine
Spray 10 ml: 10 litre air tanpa chlorine

Setiap 15-30 hari.

Benefits:

1. Untuk kesuburan tanah dan pokok.
2. Gaul dgn makanan binatang, tinggi protein dan vitamins
3. Control kekotoran aquarium
4. Guna utk cuci reban dan kandang.
5. Untuk sawah 1 litre psb untuk 1 ekar tanah, percik ke seluruhan sawah.
6. Water treatment.
7. Juga sbg pengalak bunga untuk lemon, tomato, orange, mangga, manggis dan sebagainya.
8. Untuk makanan ikan di kolam.
9. Root booster masa buat tut.

Gambar: Samsiah Maarof

.

.

.

.

Masih tak tahu? meh saya ulang balik…

Formula Baru Untuk Photo Synthesis Bacteria (PSB)

Bahan2:

5 litre air hujan/air tanpa klorin
3 biji telur
2 sudu teh ajinomoto/Sodium glutamate
1 sudu teh belacan
3 sudu makan sos ikan

Artikel Berkaitan   Bantuan Sara Hidup Petani (BSH) Ketika Musim Tengkujuh Kepada Pekebun-Pekebun Kecil 2018

Dalam blender masuk semua termasuk telur dgn kulit telur. Bleng hingga halus. Masukkan dlm botol 5 litre. Letak tempat yg menerima cahaya matahari. Goncang botol 3 kali satu hari. Mengambil masa hanya 20 hari untuk jadi merah/crimson

Cara guna sekiranya jadi:
PSB 10 ml : 1 litre air tanpa klorin, siram pokok setiap 15-30 hari.

Benefits/kegunaan:
1. Water treatment
2. Gaul dgn makanan binatang, tinggi protein dan vitamins.
3. Control kekotoran aquarium.
4. Guna utk cuci reban dan kandang.
5. Untuk sawah 1 litre psb untuk 1 ekar tanah, percik ke seluruhan sawah.
6. Untuk kesuburan pokok.
7. Juga sbg pengalak bunga untuk lemon, tomato, orange, mampelam, manggis dan sebagainya.
8. Untuk ikan d kolam

PHOTO SYNTHESIS BACTERIA (PSB)
– membiak bakteria baik utk pertanian & perik4nan. Untuk semua jenis pokok termasuk pokok padi. PSB – Photo Synthesis Bacteria sbg hormon pertumbuhan pokok2. Xpayah beli foliar kat kedai. Buat sendiri jimat duit.

Kongsi ilmu dari Thailand

Purpose utk membiak bakteria dgn menggunakan telur. Tengok lama dah di pos oleh seorang doktor di Bangkok, Taweesak Ponpaca, tapi buat tak kisah waktu tu, kendian baru tahu ini adalah magic solution, murah dan senang, cuma peraman satu bulan bawah matahari dlm botol 5 litre bertutup, ia lebih baik dari EM. So tunggu apa lagi jomm kita buat!

Photo synthesis bacteria (PSB)

Wanting to learnt about this long time ago – thank you to Supaluck Unchaisri

How?

Fermenting 1 egg plus the shell, stir thoroughly in 5 liter of water and add about 3 tbs of fish sauce or 1 tbs of shrimp paste/belacan, this is known as PSB, place under sunlight for about 1 month, remember to shake the bottle every day. Re4dy to use when the color changed to crimson.

How to use:

PSB add water 1:100 pour around the plant every 15-30 day

Artikel Berkaitan   Memang Menjimatkan Masa!! Petua Mudah Buang Biji Cili Kering Tanpa Perlu Menggunting Satu-Satu Sebelum Merebus

eg 10ml: 1 litre of water

Dari Kiambang Bertaut, cara beliau:

PBS ada sukatannya…2-3 penutup botol dgn 2 liter air..spray pd daun..batang serta tanah…

***†******************************************

Proses ini di panggil PSB. Cara buat ialah: Kacau rata rata sebijik telur dalam air 5 liter dan campur 3 sudu makan sos ikan atau 1 sudu makan belacan. Tutup botol, kemudian letakkan bawah panas cahaya matahari selama kira kira sebulan. Goncang selalu. Ia boleh digunakan bila bertukar ke warna merah unggu.

Cara guna:

Dalam nisbah 1:100 siram keliling pokok seti4p 15-30 hari.
Contohnya 10ml PSB : 1 liter air

Kredit: Sara Saad

.

.

.

.

Baca sampai faham, ni saya ulang balik..

JOM kongsi ilmu..
PHOTOSYNTHESIS BACTERIA (PSB)
– membiak bakteria baik utk pertanian & perikanan

Bahan-bahan:
1 biji telur ayam
3 sudu makan sos ikan
5 liter air tanpa klorin
1 botol kosong 5ltr

Cara buat: Masukkan semua bahan ke dlm botol, kacau sebati, tutup. Ltk bawah panas matahari selama 1bln. Sebaiknya, kacau hari2, ese goncang2 yo botol tu, ngeeee.. Bila warnanya bertukar menjadi merah keunguan (crimson), maknanya berjaya & boleh digunakan. Kalau sebaliknya, gagal.. buang elok2 di tmpt yg sesuai krn baunya tersangatlah harum seharum tembelang kehkehkeh..

Cara guna: Cairkan PSB dgn air (sebaiknya xpa klorin) dlm nisbah 10ml PSB :1 liter air. Siram media keliling pokok 2 minggu sekali. Boleh jg disembur terus ke pokok. Sembur sikit dulu, kalau daun x lecur, teruskan.. kalau daun lecur, cairkan lg campuran tu.. paham ke x paham ni? (ala2 Ust. Harryanto) kohkohkoh..

Tujuan: Kesuburan media & tanaman.

Nota: Ese baru buek xperiment ni, 1 cam jd, 1 cam x jadi.. Yg x jd tu mungkin disbbkan ese x cuci botol minyak masak tu hgg men’ciuttt’kan :p & x dikeringkan sebelum digunapakai semula.

Sumber asal: Kredit kpd Pn. Sara Saad, A Small House with A Large Garden yang memetik post Dr. Taweesak Ponpa & Mr. Supaluck Unchaisri, Thailand.