Dakwa Diri Ditabal ‘Raja Muda’ Dari Kerajaan Jin, Mempunyai Pusat “Istana”, Lelaki Ini Disahkan Positif Dadah

DUNGUN – Seorang lelaki yang pernah mendakwa dia ditabalkan sebagai ‘Raja Muda’ dari kerajaan jin direman 14 hari oleh Mahkamah Majistret Dungun, di sini hari ini untuk siasatan lanjut selepas didapati positif dadah jenis methamphetamine.

Perintah tahanan reman dikeluarkan Majistret Hazwanie Husain Bustari bagi membolehkan siasatan lanjut mengikut Seksyen 3(1) Akta Penagih Dadah 1983 dijalankan terhadap lelaki berusia 34 tahun itu.

Semalam, lelaki itu ditangkap di sebuah surau di kawasan Hutan Simpan Bukit Bauk, di sini yang dijadikan sebagai istananya sejak Oktober 2018, kira-kira jam 3.30 petang.

Dalam serbuan itu, suspek dikatakan cuba melarikan diri, namun gagal sebelum ditahan penguat kuasa terdiri daripada anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM), Pejabat Agama Daerah Dungun dan Pejabat Perhutanan Terengganu Selatan, Majlis Perbandaran Dungun (MPD) dan Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) Daerah Dungun.

Hasil ujian awal saringan air kencing mendapati suspek positif dadah jenis methamphetamine.

Sebelum ini, suspek menjadikan surau berkenaan sebagai tempat tinggalnya dan kehadirannya mula menimbulkan kegusaran kepada orang awam yang ingin singgah solat atau beriadah di sekitar kawasan hutan simpan itu.

Ini kerana, dia menghiasi kawasan sekitar serta bahagian dalam surau dengan kain kuning dan pelbagai lagi simbol serta perhiasan, malah turut menutup tingkap surau dengan menggunakan sejadah dan memasang lilin pada semua tingkap surau dengan mendakwa perlu mengerjakan ibadat dalam suasana gelap.

Lelaki itu juga sebelum ini pernah ditahan Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) dan dihantar ke Hospital Permai, Johor Bahru, untuk menjalani rawatan psikiatri.

Artikel Berkaitan   “Rasa Macam Jejak Kasih Pulak, Allah Hantar Sahabat Yang Dah Lama Lost Contact Datang Tiba-Tiba”