“Datuk Aliff Syukri Cuak Teruk” Apabila Dipanggil LHDN

Pendapatan dinilai berdasarkan tahun semasa. Tahun Taksiran ialah tahun mengikut kalendar tahunan sebagai contoh Tahun Taksiran 2017 adalah berakhir pada 31 Disember 2017.

Kebiasaannya tempoh tahun berakhir bagi syarikat, koperasi dan badan amanah adalah pada tahun taksiran tersebut. Pendapatan diperoleh setiap individu dalam sesebuah syarikat, koperasi dan badan amanah ditaksirkan berdasarkan tahun kalendar.

Pengiraan cukai bermula dari penyata pendapatan syarikat yang telah disediakan mengikut Piawaian Perakaunan Malaysia. Bagi sesebuah syarikat, laporan telah diaudit hendaklah disediakan terlebih dahulu sebelum pengiraan cukai dibuat.

Dalam pengiraan pendapatan untuk percukaian, Seksyen 5 dalam Akta Percukaian telah menggariskan panduan skop pendapatan bercukai, berdasarkan tempoh, penentuan pendapatan kasar, pelarasan pendapatan, pendapatan berkanun, pendapatan agregat dan jumlah pendapatan minimum untuk dicukaikan.

Perkongsian terbaru Aliff Syukri mendapat perhatian orang ramai apabila dia dipanggil oleh LHDN. Aliff menyatakan bahawa dia telah membayar cukai namun terkejut apabila dia dipanggil oleh LHDN. dia menyatakan kemungkinan dia dipanggil kerana sering kali menayang jam tangan mewah dan beg mewah. Penjelasan selanjutnya mengenai ini masih belum diketahui.

Aliff Syukri: siapa tau apa yg abg rasa skrg..Ya Allah kau permudahkan lah perjalanan aku pada hari ini semoga semuanya selesai dengan cara yang baik.. Hanya orang berniaga sahaja tahu masalah orang berniaga ini bukan senang nak berjaya bukan senang nak mengekalkan perniagaan doakan segala perjalanan abang sudah kat amin-amin ya robalalamin.

Cukai pendapatan syarikat di Malaysia dikenakan ke atas syarikat pemastautin dan bukan pemastautin. Bermula Tahun Taksiran 2016, kadar cukai yang dikenakan adalah 24% manakala syarikat bersaiz kecil dengan modal berbayar tidak melebihi

Artikel Berkaitan   “Siapa Tahu Kalau Memang Masih Ada Jodoh Dengan Aliff?”

RM2.5 juta.

Dalam peniagaan pemilikan tunggal, pendapatan bercukai perniagaannya adalah pendapatan individu. Manakala, pendapatan bercukai bagi perniagaan perkongsian dibahagi sama rata antara rakan kongsi dan individu. Setiap individu, pemilik tunggal atau rakan kongsi boleh menerima hak pelepasan.