Detik-Detik Ifan Seventeen Bersama Mayat Isterinya Dalam Perjalanan ‘Pulang’ Yang Buat Ramai Yang Sebak Mengalirkan Air Mata

Setelah 20 Tahun Berkarya, Kini Hanya Tinggal Ifan Seorang Ahli Dalam Kumpulan Seventeen dan Beliau Mohon Undur Diri dari Industri Muzik.


Vokalis kumpulan musik Seventeen, Ifan Seventeen menyatakan kumpulannya Mahu undur diri dari industri musik indonesia. Diketahui, tiga rakan kumpulan Seventeen, Herman Seventeen, Bani Seventeen dan Andi Seventeen meningg4l dunia setelah diterjah tsunami saat kumpulan musik tersebut tengah membuat satu persembahan pentas.

Mereka tampil dalam acara gathering yang diselenggarakan oleh PLN pada Sabtu (22/12/2018) malam. Kini, grup musik yang berdiri selama 20 tahun itu hanya tinggal Ifan Seventeen seorang diri dalam sekelip mata.

Melalui akaun Instagramnya, Ifan Seventeen meminta maaf kepada para peminat jika selama berkarya ia dan rakan-rakannya melakukan kesalahan secara lisan mahupun perbuatan.

Permintaan maaf itu ia sampaikan atas nama ketiga rakannya yang telah meningg4l dunia. Ifan Seventeen juga meminta doa untuk ketiga rakannya agar ditempatkan di sisi Tuhan yang paling mulia.

Terakhir, ia menyampaikan terima kasih. Ifan Seventeen bahkan menyebut kumpulan musiknya merupakan sahabat sehidup sem4ti.

Berikut catatan dari Ifan Seventeen.

“Temen-teman musisi Indonesia, maupun teman-teman sesama entertainer, kawan Seventeen Indonesia, para sahabat, event organizer, client product, music label, management dan semua pihak yang pernah bekerja sama dengan @seventeenbandid.

Mewakili mas Andi, mas Herman dan mas Bani, kalau selama 20 tahun kurang 20 hari kami berkarya ada salah tutur kata maupun perbuatan yang kurang berkenan, aku memohon maaf yang sedalam-dalamnya.

Minta tolong doanya buat mas Bani, mas Herman dan mas Andi semoga mereka husnul khotimah dan ditempatkan disisi Allah yang paling mulia.
Pamit terimakasih dari kami

Artikel Berkaitan   “Tak Mungkin Saya Berk0ngsi Suami Dengan 0rang Lain, Rela Menjnda 100 Kali Pun,” Dr. Erin K0ngsi F0to Sama Bekas Isteri Suami, Cerita Hal P0ligami

-Sahabat sepanggung sehidup sem4ti, Seventeen-,” tulis Ifan Seventeen, @ifanseventeen, Senin (24/12/2018).

Ifan Seventeen juga sempat berkongsi potret semua anggota band yang berjaya membesarkan namanya kumpulan mereka itu.

Tak lupa dalam caption-nya, Ifan Seventeen juga menuliskan tanda senyum, seakan telah mengikhlaskan rakan kumpulannya itu untuk bahagia di dunia yang berbeza.

Banyak komentar dari netizen yang turut mengungkapkan rasa bela sungkawa.

“Ya Allah bang @ifanseventeen yang sabar dan kuat yaa, serahkan semua sama Allah ku yakin mereka berada di tempat paling indah,” tulis @yuniarpris.

“Turut berduka cita yah bang @ifanseventeen yang tabah yah bang semoga istri tercinta juga cepet ketemu amin yaallah,” tulis @ella_na_iam.

“Yang kuat bro @ifanseventeen mudah2an istrinya cepat ketemu…Allah tau mana yg terbaik,” tulis @edamontellacullen.

“Yang kuat ye bang dan juga semoga kak dylan baik2 saja,” tulis @mimicrarisca.

Ifan Seventeen terjumpa gitar bass milik Bani Seventeen

Pada siang hari, Senin (24/12/2018), Ifan Seventeen menemukan benda kesayangan milik pemain bass Seventeen M Awal Purbani atau Bani Seventeen. Saat itu Ifan Seventeen diketahui tengah mecari sang istri Dylan Sahara. Dylan Sahara dinyatakan hilang pascatsunami pada Sabtu (22/12/2018) malam.

ketika itu Dylan Sahara tengah menemani Ifan Seventeen di acara gathering PLN di Tanjung Lesung Resort. Dari peristiwa tsunami Banten itu, dua anggota Seventeen ditemukan sudah tewas.

Sang gitaris, Herman Sikumbang atau Herman Seventeen, ditemukan dalam kondisi tidak bernyawa setelah sebelumnya dinyatakan hilang. Bani Seventeen, dan Road Manager Oki Wijaya juga dinyatakan meningg4l dunia lebih dulu.

Sementara drumer Seventeen, Andi Seventeen, pada hari ini sudah ditemukan dalam tak bernyawa. Ifan Seventeen sendiri kini masih berada dilokasi kejadian.

Artikel Berkaitan   “Aliff Syukri Batal Sidang Media Tergempar Penjelasan Dakwaan PukuI Anak Angkat,” Jemputan Dibuat Tanpa Pengetahuan

Ia enggan balik karena masih ingin mencari Andi sang drummer dan, Dylan Sahara yang sampai saat ini masih belum ditemukan. Satu jam yang lalu Seventeen’>Ifan Seventeen mengunggah sebuah foto dimana ia menemukan benda kesayangan milik Bani.

Benda tersebut rupanya adalah sebuah bas yang sudah terlihat lusuh. Ifan Seventeen pun menuliskan kalimat menyentuh. Ia mengatakan akan menjaga bas kesayangan Bani tersebut.

“Sob @baniseventeen kesayanganmu ki. Tak jagain dul ya,” tulis Ifan Seventeen dikutip TribunJakarta.com dari Instagram pada Senin, (24/12/2018).

Ifan akhirnya menemukan jen4zah isterinya, Dylan Sahara, dua hari selepas tsunami membadai malam Sabtu lalu.

Berita itu disahkan Aconk, pengurus Seventeen, apabila dihubungi menerusi telefon malam tadi.

“Ia benar. Tidak tahu jen4zahnya ditemukan di mana, namun sudah berada di hospital. Ya, hospital Pandeglang, tidak tahu waktu ditemui namun identitinya sah,” katanya dipetik laman berita cumicumi.com.

Jen4zah isteri penyanyi itu akan dibawa ke Ponorogo, Jawa Timur untuk dikebumikan. Ifan sendiri dalam keadaan terpukul apabila menerima berita kem4tian itu dan hanya mengucapkan selamat tinggal menerusi tulisan di Instagramnya.

“Saya benar-benar sayangkan kamu, isteri kesayangan saya,” tulis Ifan sambil memuat naik gambar Dylan.

Ifan juga menunjukkan saat beliau berada dalam ambulans mengiringi jenaz4h isterinya untuk dibawa ke hospital. Tangan Ifan mengusap jenaz4h kaku Dylan ditutupi kain hijau.

“Alhamdulillah, kita berada dalam kereta sekali lagi. Marilah pulang @dylan_sahara,” tulis Ifan di Instagram Story – Memorikini