Doktor Dan Keluarga Pening Wanita Koma Jadi Bisu Tiba-Tiba Mampu Bertutur Dalam 4 Bahasa Berbeza

Seorang wanita mengalami masalah bisu secara tiba-tiba selepas cedera pada bahagian otaknya. Namun selepas dua bulan, Emily Egan, 31, tiba-tiba sudah boleh mula berkata-kata dengan empat loghat berbeza!

Beliau yang sebelum ini mempunyai loghat Essex, kini sudah mula berkata-kata dalam bahasa Perancis dan juga Itali. Malah, ketika beliau tertekan, Emily akan bercakap dalam bahasa Rusia pula.

Menurut doktor yang merawat Emily, beliau didiagnos dengan ‘Foreign Accent Syndrome’, iaitu kecelaruan dalam bertutur disebabkan kecederaan pada otak.

Pada awalnya, doktor menyangka Emily mengalami strok namun pemeriksaan rapi mendapati wanita ini mengalami kecelaruan pada bahagian otak menyebabkan dia mampu bertutur dalam pelbagai bahasa secara tiba-tiba.

“Keseluruhan pengalaman ini memenatkan dan sangat luar biasa.

“Bukan hanya loghat saya yang berubah – saya tidak lagi bercakap atau berfikir dengan cara yang sama seperti sebelumnya dan saya tidak dapat membina ayat seperti dulu.

“Saya menulis dengan cara yang berbeza sekarang, keseluruhan perbendaharaan kata saya telah berubah dan bahasa Inggeris saya semakin teruk walaupun tinggal di UK sepanjang hidup saya.

“Ayah saya telah mengatakan bahawa saya tidak terdengar seperti saya lagi kerana dia tidak akan pernah membayangkan saya mengucapkan perkara seperti yang saya lakukan sekarang.

“Malah saya pernah mengalami peristiwa apabila orang asing menganggap saya sebagai pelik. Pernah juga seorang lelaki menjerit kepada saya dengan mengatakan orang seperti saya adalah sebab kami menghidap koronavirus.”, katanya.

Terdahulu, Emily memberitahu pada Januari 2020, beliau mengalami sakit kepala dengan suaranya berubah secara tiba-tiba, sehinggalah dia merujuk perkara ini kepada doktor. Tidak lama selepas itu, Emily menjadi bisu, namun kini sudah mampu bertutur dalam empat bahasa dan loghat yang berbeza.

Artikel Berkaitan   Peminat “PM Tepi” Ajak Nabil “Bersama” Tanpa Had, Isteri Jaga Media Social Terkejut Dan Buat Pendedahan

kredit era