Duri Landak Laut Lekat Di Tumit Kaki, Mangsa Beri Amaran Kepada Yang Suka Mandi Di Laut

“TUMIT kaki kiri berasa sangat sakit, panas dan berdenyut menyebabkan saya serik untuk mandi pantai di situ,” kata Ahmad Zafri Iskandar Sarudin ketika ditemui di Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ), Kuala Terengganu, hari ini.

Penduduk Kampung Bukit Guntong itu terpaksa menjalani pembedahan bagi membuang tujuh serpihan duri landak laut di tumit kaki kirinya selepas tepijak hidupan laut itu ketika mandi manda di Pantai Tok Jembal, Jumaat lalu.

Ahmad Zafri, 11, berkata, dia sedang asyik mandi pantai bersama adik beradiknya sebelum terpijak landak laut itu.

“Ketika itu saya mandi di pantai pada paras pinggang dan berasa sangat sakit pada kaki sebaik memijak sesuatu yang berduri di dalam air.

“Saya menjerit kepada ibu sebelum diminta supaya naik dan terkejut melihat tujuh serpihan duri tertanam dalam kulit pada bahagian tumit.

“Ibu, Hasrina Azlin Othman, 44, cuba membuangnya tetapi sukar kerana ia tertanam agak dalam pada tumit,” katanya.

Sementara itu, Hasrina berkata, dia cemas apabila anaknya itu asyik merengek kerana sakit pada bahagian tumit kaki itu.

Menurutnya, mereka tidak pasti apa dipijak di dalam air sehingga menyebabkan kesannya begitu ketara.

“Anak dibawa ke Klinik Kesihatan Bukit Tunggal tetapi tetap gagal membuang serpihan duri di tumit kaki anak itu seterusnya anak dirujuk ke HSNZ.

“Selepas dirawat di HSNZ, kami baru dimaklumkan mengenai landak laut itu berikutan sudah ramai penduduk terpijak hidupan laut itu di pantai sama, sebelum ini,” katanya.

Menurutnya, dia dan keluarga memang sering berkunjung ke Pantai Tok Jembal itu untuk mandi dan kali pertama mengalami kejadian itu

kredit harian metro

Artikel Berkaitan   Putera Raja “Tidur” Selama 15 Tahun, Kerajaan Saudi Isytihar Telah Meninggal Dunia, Akhirnya Gerakkan Jari Tangan