Inilah Perkembangan terkini Suvspek la4nggar Muhammad Danial

Seorang lelaki yang ditahan bagi membantu siasatan kes ke3matian Syed Muhammad Danial Syed Shakir pada 10 Ogos lepas akan [email protected] di Mahkamah Kajang, esok.

Timbalan Ketua Polis Selangor, Ab Rashid Ab Wahab berkata individu berumur awal 40-an berkenaan didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Kese3ksaan.

Dalam kejadian tersebut, Syed Muhammad Danial, 29, dilaporkan [email protected] akibat dilanggar kenderaan yang sebelum itu terlibat dalam ke3malangan kecil dengan keretanya, berhampiran Plaza Tol Sungai Besi dengan kedua-dua kenderaan berhenti dekat persimpangan Bandar Baru Bangi, selepas kejadian kejar-mengejar antara satu sama lain.

Sebelum k3ejadian berkenaan, kedua-dua pemandu itu dikatakan terlibat dalam [email protected] dan dileraikan pengguna lebuh raya lain, sebelum [email protected] yang keluar semula daripada kenderaannya [email protected], dan terse3pit antara kenderaan dengan penghadang jalan.

Susulan itu, polis menahan reman sepasang suami isteri bagi membantu siasatan kes di bawah Seksyen 302 Kanun Kes3eksaan.

Kedua-dua mereka direman tujuh hari sehingga Sabtu lepas namun hanya suspek lelaki disambung reman berakhir hari ini dan suvspek wanita dibebaskan dengan jaminan polis.

Pada Isnin lepas, kertas siasatan berhubung kes itu telah diserahkan kepada Timbalan [email protected] Raya untuk tindakan lanjut.

Ambil iktibar insiden ke3matian Syed Muhammad Danial

SHAH ALAM – Rakyat di negara ini perlu menjadikan [email protected] [email protected] disebabkan insiden [email protected] kerana ke3malangan yang berlaku baru-baru ini sebagai iktibar agar bersikap lebih bertolak ansur.

Pengerusi Yayasan Keprihatinan Komuniti Malaysia (MCCF), Halim Ishak berkata, insi1den pe3rgaduhan sehingga membawa kepada [email protected] tidak sepatutnya berlaku jika kedua belah pihak mengambil pendekatan bertolak ansur, mengawal [email protected] dan menyerahkan kepada pihak berkuasa untuk melakukan siasatan.

Artikel Berkaitan   Cara Mudah Simpan Bawang Putih Tahan Lebih Lama

Menurutnya, pihak terlibat juga boleh melaporkan kepada syarikat insurans masing-masing bagi membuat tuntutan untuk menyelesaikan keruvgian yang dialami.

“Biar pihak polis menjalankan siasatan secara profesional. Kedua belah pihak juga memiliki syarikat insurans masing-masing dan tidak perlu [email protected] sehingga mendatangkan kece3deraan atau [email protected]

“Sebagai rakyat Malaysia, kita perlu menegakkan aspek perpaduan dan bersikap tolak ansur serta mengamalkan budi pekerti yang mulia. Tidak perlu [email protected] untuk melahirkan rasa tidak puas hati atau kemarahan. Kita ada undang-undang yang melindungi semua pihak,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dalam pada itu, beliau turut menggesa pemimpin politik agar tidak menjadikan i1nsiden itu untuk mengeruhkan lagi keadaan.

Katanya, tindakan tidak bertanggungjawab hanya akan meme3cahbelahkan lagi perpaduan dalam masyarakat.

“Pengguna jalan raya harus mengambil iktibar daripada i1nsiden ini supaya mengamalkan sikap berbudi, bertolak ansur dan berhemah ketika di jalan raya. Jika berlaku ke3malangan, tidak perlulah [email protected] sehingga boleh mendatangkan kece3deraan dan [email protected]