Jangan Beli Sembarangan! Logo Halal Sekadar Muslihat, Youtuber Korea Bongkar Taktik Peniaga

Korea merupakan destinasi percutian popular dan menjadi pilihan rakyat Malaysia. Biasalah, bila sudah melancong pasti kita tidak mahu ketinggalan untuk merasai sendiri hidangan wajib dan cukup digemari di sana seperti kimchi, tteokbokki dan banyak lagi.

Paling ‘best’ untuk rasa makanan lazat pastinya di jalanan, macam-macam juadah yang ada sehingga membuatkan kita teruja untuk menikmatinya. Namun, adakah anda yakin dengan makanan yang anda makan? Memang ada pamerkan logo halal, tetapi betul ke diiktiraf?

Baru-baru ini, seorang YouTuber terkenal Korea yang beragama Islam, Daud Kim, telah melakukan satu kajian sosial di Myeodong Street iaitu antara destinasi tumpuan pelancong untuk mencuba pelbagai makanan tempatan.

Apa yang menjadi persoalan buat Daud adalah mengenai status halal makanan di situ. Dia sempat bertanya kepada peniaga makanan tersebut adakah makanan yang dijual itu halal ataupun tidak. Namun, agak mengejutkan apabila kebanyakan rakyat Korea tidak memahami apa itu halal.

Peniaga enggan tunjuk Sijil Pengesahan Halal

Daud bersama rakannya dari negara Turki, Sena melakukan eksperimen sosial dengan pergi ke setiap gerai dan bertanyakan kepada peniaga sama ada makanan tersebut halal atau tidak.

Menerusi rakaman video tersebut, ada beberapa gerai menampilkan logo halal namun ia agak meragukan.
Untuk kepastian, Sena meminta Sijil Pengesahan Halal tetapi pekerja di gerai tersebut menolak permintaan itu, memberi alasan dia hanya pekerja dan bukannya bos.

Jadi, hati-hatilah memilih makanan ketika melancong. Kena selidik dulu dan kalau anda rasa was-was tidak perlu beli. Untuk lebih kepastian, boleh muat turun aplikasi Halal Navi untuk senarai makanan halal yang diiktiraf.

Sumber Berita & Video : Daud Kim

Artikel Berkaitan   “Jenazah Ni Dah 2 Bulan, Walaupun Disimpan Tempat Beku, Bau Dia………”