Jontih Enggihon Buktikan Tanam Anggur Mampu Jana Pendapatan Lumayan

Tanggapan pokok anggur tidak mampu hidup di Sabah kerana faktor iklim panas tidak benar apabila kira-kira 3,000 pengusaha membuktikan tanaman berasal dari negara beriklim sederhana itu berupaya mengeluarkan hasil dan hidup subur di Negeri di Bawah Bayu.

Malah, ada hasil anggur keluaran tempatan itu dikatakan memiliki kualiti tinggi terutama dari segi saiz dan rasa yang setanding buah diimport, sekali gus menunjukkan tanaman itu mempunyai kesesuaian diusahakan secara komersial di Borneo, khususnya Sabah.

Ini membuka peluang kepada pengusaha tempatan, terutama mereka yang menceburi bidang pertanian untuk mencuba tanaman anggur sebagai bidang baru yang mempunyai masa depan serta menjanjikan keuntungan.

Tanaman anggur di Sabah masih dianggap baru walaupun jumlah pengusaha yang terbabit semakin ramai, memandangkan ia memerlukan kemahiran dan model kewangan tinggi.

Presiden Persatuan Figs dan Anggur Sabah Jontih Enggihon berkata, anggur boleh hidup di mana sahaja tanpa mengira tempat dalam pelbagai keadaan cuaca sama ada panas atau sejuk.

“Ini menunjukkan anggur boleh ditanam di Sabah walaupun negeri ini beriklim panas dan musim hujan tidak menentu sepanjang tahun, mungkin menyebabkan ramai menganggap tanaman itu sukar hidup dan berbuah dengan baik.

“Sebenarnya, musuh utama anggur ialah hujan. Oleh itu, individu yang ingin mengusahakan tanaman anggur perlu membina rumah hijau untuk melindungi anak benih daripada hujan berlebihan,” katanya yang ditemui, baru-baru ini.

Jontih yang juga pemilik Nursery JonGrapevines & Figs Garden di Kampung Bantayan, Tamparuli di Tuaran, mula mengusahakan tanaman anggur sejak setahun lalu dan kini tanamannya sudah mula mengeluarkan hasil.

“Saya mula menanam anggur secara sambilan ketika berkhidmat dengan Jabatan Mineral dan Geosains di Ipoh, Perak pada 2010 hingga 2013, sebelum meneruskan minat itu di ruang kosong halaman rumah di Tamparuli, selepas kembali bertugas dengan jabatan sama di Kota Kinabalu pada 2014.

Artikel Berkaitan   Inilah Cara Tanam Pisang Berangan Agar Berbuah Super Lebat

“Pada permulaannya, saya hanya menanam 10 pokok anggur dan 80 pokok tin di Tamparuli,” katanya.


BUAH anggur enak dimakan segar.
Memandangkan minat mendalam pada tanaman anggur, beliau menubuhkan Nursery JonGrapevines & Figs Garden, Kampung Bantayan dengan menanam 60 jenis anggur dalam rumah hijau.

“Kaedah rumah hijau perlu digunakan dalam penanaman anggur untuk melindungi benih pokok daripada cahaya matahari dan hujan berlebihan,” katanya.

Jontih mempunyai 75 jenis anggur yang benihnya diperoleh dari Amerika Syarikat, Sepanyol, United Kingdom, Russia, China dan Jepun.

Beliau berkata, lazimnya, anggur yang ditanam di negara ini hanya akan matang selepas tiga tahun diusahakan dengan syarat tanaman itu mendapat air secukupnya dan ditanam dalam rumah hijau yang boleh tembus cahaya matahari.

“Selain anggur, saya juga mempunyai 210 jenis pokok buah tin yang benihnya diimport dari beberapa negara luar,” katanya.

Katanya, nurseri itu dibuka dibuka secara percuma kepada orang ramai untuk dilawati, sambil mendapatkan benih anggur dan buah tin pada kadar harga berpatutan dari Selasa hingga Ahad.

Beliau berkata, kegiatan tambahan nurseri itu ialah mengendalikan kursus kepada mereka yang berminat dengan tanaman anggur dan buah tin hampir setiap bulan.

“Menerusi kursus yang sudah melahirkan lebih 200 peserta itu, mereka diajar mengenal pasti jenis tanah, sifat fizikal tanah, teknik pembajaan dengan betul dan pemilihan benih tanaman,” katanya.

Sehubungan itu, Jontih berkata, selepas memperoleh kemahiran, peserta boleh memanfaatkan tanah kosong mereka dengan tanaman anggur atau buah tin, sekali gus dapat menjana pendapatan lumayan selepas beberapa tahun diusahakan.

Sumber: Harian Metro

Anggur2 di JonGrapevines & Figs Garden di Kg. Bantayan, Tamparuli mulai bertukar warna untuk masak sekitar Krismas nanti. Bah, berdatangan la kamu beramai-ramai time cuti sekolah nanti ya. Susah cari begini di Sabah.. 

SILA SHARE KPD KAWAN2 KAMU YA.

Artikel Berkaitan   Lelaki Ini Kongsi Bagaimana Dapatkan Gaji RM11,000 Sebulan Kerja Di Korea & Risiko Yang Anda Perlu Tahu

*JonGrapevine & Figs Garden*
Lokasi: Kg. Bantayan, Tamparuli
??????

*Masa melawat:*
8.30am – 5.30pm
Buka setiap hari.

*Tiket masuk:*
18thn ke atas RM10
6-17 thn RM5
5 thn ke bwh Free
NON-MALAYSIAN RM20 (Flat rate tdk ikut umur kecuali 5 thn ke bawah Free)

*Setiap tiket layak 15% diskaun utk belian SATU bibit anggur/figs.*

Pertanyaan:
Pn. Nonie (0195515810)
Jontih Enggihon (0195934746)

Klik sini utk minta share location http://www.wasap.my/+60195934746/ShareLocation