Kajian Pakar Sahkan Ketum Tidak Berbahaya

Pakar perubatan bersetuju bahawa hasil kajian setakat ini menunjukkan, ketum tidak membawa mudarat kepada individu yang mengamalkannya bagaimanapun, Pakar Psikiatri Pusat Pakar Perubatan Universiti Malaya (UMSC) Dr Rusdi Abd Rashid memberitahu penanaman atau penghasilan ketum masih perlu dikawal agar ia tidak disalah guna.


Ketum tidak bahaya

Katanya lagi, berdasarkan pengalamannya bekerja di Kedah selama enam tahun serta menjalankan tinjauan di sebuah negeri di utara tanah air, pengguna ketum yang tidak dicampur sebarang dadah tidak menunjukkan tanda-tanda agresif, sebaliknya mereka menjalankan aktiviti harian seperti biasa.

Malah, Dr Rusdi memberitahu, hasil tinjauan juga mendapati, daripada 100 responden yang ditemui, 24 peratus daripadanya pengguna ketum dan 15 peratus berhenti mengambil heroin.khasiat ketum, manfaat ketum, ketum bukan barang larangan, ketum untuk perubatan, perubatan menggunakan air ketum

“Pengalaman saya sendiri yang kerja di Alor Setar empat tahun dan di Yan dua tahun, saya tak pernah didatangi individu yang ada masalah (ketagihan) ketum, kecuali mereka yang ada masalah dadah dan pada masa sama guna ketum.

“Kebanyakan mereka hanya mengadu pasal dadah bukan pasal ketum.

“Apabila ditanya kenapa guna ketum, mereka kata nak hilangkan ketagihan pada dadah seperti (dadah jenis) pil kuda, heroin,” katanya.

Dr Rusdi menjelaskan kajiannya mendapati pengguna ketum juga tidak bermasalah dan boleh bekerja seperti biasa dan bukannya gagal berfungsi dalam masyarakat seperti penagih dadah.

Bahkan katanya selepas mengambil ketum, mereka boleh bekerja kerana bahan itu memberi tenaga.

Berdasarkan pemerhatian, kata Dr Rusdia, dia merumuskan tiada akibat negatif terhadap pengguna ketum kerana ramai daripada mereka yang mengambilnya ialah orang tua bagi mengatasi masalah sakit sendi.

Dr Rusdi berkata demikian ketika menyampaikan ceramah ‘Ketum – Use or abuse di Pusat Perubatan Universiti Malaya di Kuala Lumpur.

Boleh ganti Metadon

Selain itu, beliau juga memberitahu, isu salah guna ketum boleh berlaku apabila ada pihak tidak bertanggungjawab mencampurkannya dengan dadah atau bahan lain – seperti ubat nyamuk – untuk mendapatkan kesan yang lebih kuat.

Namun katanya, untuk mengklasifikasikan ketum sebagai dadah berbahaya adalah tidak wajar.

Justeru, Dr Rusdi meminta agar ketum tidak diletak di bawah Akta Dadah Berbahaya bagi membolehkan pengkaji menjalankan penyelidikan lebih mendalam terhadap tumbuhan berkenaan.

Ini kerana, menurutnya, ketum boleh menjadi ubat alternatif kepada metadon bagi merawat pesakit yang mengalami ketagihan opioid seperti heroin.

“Saya rasa kita perlu ada alternatif kepada metadon dan mungkin ketum ini alternatifnya.

“Orang yang mengambil ketum mereka tak mengantuk macam orang yang ambil metadon,” katanya.

Justeru Dr Rusdi berkata ada kemungkinan ketum boleh menjadi satu daripada bahan mengubat masalah psikiatri.

Jika ketum di letakkan di bawah Akta Dadah Berbahaya, kata Dr Rusdi, pengkaji tidak lagi dapat membuat penyelidikan lebih mendalam mengenainya.

Dari sisi lain Dr Rusdi juga mengingatkan sesuatu tumbuhan yang dicipta Tuhan pasti mempunyai kegunaan tertentu.

“Kita ada ramai penagih dadah, mungkin kita boleh guna ketum untuk rawat mereka.

“Kalau kita boleh tangguhkan dulu untuk letak ketum di bawah Akta Dadah Berbahaya, kita boleh buat kajian tanpa batasan,” katanya.

Lagi bahaya berbanding ketum

Langkah itu juga kata Dr Rusdi boleh menjimatkan perbelanjaan apabila kerajaan tidak lagi perlu mengimport metadon dari luar negara yang dijual pada harga mahal.

“Apa salahnya kita guna produk sendiri? Selain dapat merawat penagih, kita juga boleh eksport ubat sirap (cairan) ketum dan menjana ekonomi negara kita,” katanya sambil menambah, terdapat banyak manfaat daripada pokok ketum sekiranya ia diproses dengan betul.

Dalam sesi soal jawab pula, Dr Rusdi menjelaskan gula lebih memudaratkan berbanding ketum kerana bahan itu boleh menyebabkan seseorang diserang penyakit kencing manis.

Pada masa sama katanya ada pesakit kencing manis mengambil ketum sebagai bahan sampingan bagi merawat masalah kesihatan mereka.

“Sekarang pihak Risda nak berbincang untuk dikomersialkan. Saya rasa, apa salahnya?

“Penoreh getah pun sekarang hidup susah, mungkin apabila dibenarkan (mengkomersialkan) ketum, mereka boleh eksport ketum yang telah dijadikan sabun.

“Ia boleh membantu peladang kecil dalam keadaan ekonomi tak baik sekarang ini,” katanya lagi.

Pada April 2015, kerajaan membentangkan Rang Undang-undang Dadah Berbahaya 1952 (pindaan 2014) untuk menyenaraikan daun ketum dalam jadual pertama akta berkenaan.

Turut berada dalam jadual itu ialah pokok ganja, kanabis, popi dan koka.

Lampu hijau buat ketum

Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya membentangkan cadangan pindaan itu sehingga ke peringkat bacaan kali kedua di Dewan Rakyat.

Bagaimanapun, laporan Bernama pada November 2015 menyatakan pembentangan itu ditarik balik kerana terdapat bantahan terhadap cadangan takrifan penyalahgunaannya.

Antara lain langkah itu dikhuatiri boleh menyebabkan penganiayaan kepada penduduk kampung yang menanam dan menggunakan bahan itu untuk tujuan perubatan serta kesihatan sendiri.

Dalam laporan itu juga, Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Nur Jazlan Mohamed dipetik berkata kerajaan memerlukan masa untuk menyediakan takrifan perundangan baru bagi daun ketum.

Sementara itu, doktor di Jabatan Patologi UMSC, Prof Dr Mustafa Ali Mohd menggesa kerajaan memberi kebenaran serta geran kepada pihak-pihak yang ingin lakukan kajian terhadap pokok ketum.

Beliau yang juga pakar dalam bidang farmakologi dan ubat-ubatan tradisional berkata Malaysia mempunyai segala kepakaran untuk membuat kajian terhadap tumbuhan tersebut namun ia berdepan kekangan apabila tidak mendapat ‘lampu hijau’.

“Jika kerajaan beri kebenaran (untuk lakukan kajian) dan geran, kita boleh lakukan dan menjadikannya satu minuman sirap tradisional untuk meningkatkan tenaga, kesihatan. Kita boleh eksport.

“Kita boleh lakukannya tetapi lampu hijau tak ada. Kita telah ada orangnya (untuk buat kajian), kita ada pengalaman, kita ada mesin tetapi lesen tidak ada.

“Kita telah cuba (untuk dapatkan kelulusan buat kajian terhadap ketum) beberapa tahun yang lalu,” ujarnya.

Semoga memberi manfaat.