Kejam! Ibu penyu terseksa ditunggang bergilir-gilir oleh sekumpulan lelaki

Tidak tahu bagaimana mahu digambarkan sikap segelintir manusia yang tiada langsung rasa belas ihsan terhadap haiwan, malah disebabkan itulah banyak antaranya kini mengalami kepupusan.

Kita serba maklum hidupan laut seperti penyu, kuantitinya sudah semakin berkurangan, tetapi lihatlah video dan gambar yang tular baru-baru ini memaparkan haiwan tersebut masih diperlakukan dengan kejam.

Duduk ramai2 atas penyu…
Dapat diperhatikan di dalam video tersebut, sekumpulan lelaki telah duduk beramai di atas belakang penyu yang dipercayai baru sahaja menetaskan telur-telurnya.

Tanpa belas ihsan, mereka bertindak menunggang penyu tersebut secara bergilir sementara penyu tersebut sedang bergerak menuju ke laut.

Difahamkan, kejadian yang berlaku di Indonesia itu memaparkan ada juga beberapa foto dua orang lelaki menunggang penyu sementara seorang lagi meletakkan kakinya dikepala penyu malang itu.

Mereka dengan riang bergambar di atas penyu itu, jadi tidak hairanlah jika dikatakan tangan manusia sendiri yang menyebabkan begitu banyak kerosakan dan kepupusan berlaku dia muka bumi ini.

Artikel Berkaitan   Kes pukul anak angkat, ini resp0n isteri Datuk Aliff Syukri