‘Macam Duduk Atas Mesin Basuh’ – Pesawat AirAsia Terpaksa Berpatah Balik Akibat Kegagalan Enjin

Sebuah pesawat AirAsia yang berlepas dari Lapangan Terbang Perth ke KLIA terpaksa menukar haluan dan berpatah balik akibat masalah teknikal. Pesawat D7237 yang berlepas pukul 7 pagi tiba semula pada pukul 10 pagi di Perth.

 

Salah seorang penumpang memberitahu ABC News, pesawat yang dinaiki seramai 359 penumpang bergegar dengan teruk sebelum beratah balik sejam setengah selepas berlepas.

Brenton Atkinson salah seorang penumpang yang menaiki pesawat itu memberitahu bahawa pesawat itu menghadapi masalah mesin seperti yang dimaklumkan oleh penerbangan kru. Tambahnya lagi, ada letupan kecil berlaku sebelum juruterbang membuat keputusan untuk berpatah balik.

“Pesawat mula bergegar dengan teruk. Rasa seperti duduk di atas mesin basuh,”. Semasa turun dari pesawat itu, dia melihat satu daripada pesawat penumbuk bilah yang keluar dari pesawat turbin turbin.

Seorang guru dari Perth, Damos Stevens dan Mitch Jamieson sempat merakam keadaan mereka yang duduk dalam keadaan bergegar di dalam pesawat itu. Lihat video tersebut di bawah.

(Visited 99 times, 1 visits today)

Add Comment