“Macam Mana P0ndan Nak Bvang Anak”, Kalau Beranak Pun Tak B0leh

Sejak kebelakangan ini, ramai orang telah mulai mengangkat kadbod kepada orang awam dengan menyampaikan mesej-mesej tertentu dengan niat memerli sesetengah pihak.


Tindakan tersebut tular selepas sekumpulan pemuda memuat naik aktiviti mereka di Instagram dan terus menjadi ikutan pengguna media sosial.

Dalam pada itu juga, kisah beberapa orang ‘wanita jadian’ berstatus selebriti menunaikan umrah dengan bertelekung turut mencuri tumpuan netizen sejak minggu lalu.

Saja undang kecaman

Oleh sebab itu, ramai yang mulai mengulas kedua-kedua isu tersebut dengan pelbagai padangan. Salah satunya adalah daripada seorang pengguna Facebook yang juga seorang pondan.

Seakan mengambil kesempatan diatas isu yang tengah hangat, seorang transgender telah mengangkat kadbod dengan mengeluarkan kenyataan seakan membela golongan tersebut.

Tak ngaku perempuan tapi feling perempuan kenapa?

Kenyataan daripada ‘wanita berloceng’ itu telah menimbulkan amarah banyak pihak kerana seperti sengaja mencurahkan minyak di api marak apabila membandingkan golongan mereka dengan orang yang buang anak.

Walaupun mereka menyedari bahawa mereka adalah golongan transgender, namun tindakan tersebut boleh dianggap kurang sopan seolah-olah berbangga menjadi seorang pondan.

Pondan buang jantina

Susulan daripada kenyataan berani lelaki berpakaian wanita itu, ruangan Facebooknya teruk dihujani dengan komen-komen negatif para pengguna media sosial.

Rata-rata beranggapan bahawa lelaki tersebut kurang sensitif kerana berani mengeluarkan pendapat sebegitu walaupun hakikatnya ada perkara yang diakui mempunyai kebenaran.

Acah2 pulak buat ayat deep

Rahim tak ada memang la tak mengandung