Makan Ikan Boleh Dapat Kulit Cantik Sebab Ada Kandungan Ini, Bukan Itu Sahaja Baik Untuk Jantung Kita

Setiap orang harus mengamalkan cara hidup sihat kerana banyak manusia kini lebih terdedah dengan penyakit. Jadi sangatlah penting untuk setiap daripada kita menjaga pemakanan.

Ikan merupakan makanan yang sangat bagus untuk diet harian. Banyak manfaat yang kita boleh peroleh daripada seekor ikan. Antaranya;

  1. Dikatakan ikan salmon sangat kaya dengan protein berkuali tinggi. Pengambilan salmon dapat  menjadikan tulang lebih kuat dan menyembuhkan luka dengan cepat.
  2. Ikan salmon juga merupakan sumber lemak omega-3 yang snagat bermanfaat untuk kesihatan badan dan kecantikkan kulit. Risiko inflamasi dan darah tinggi.
  3. Ikan bukan saja mempunyai protein tinggi, ia juga mengandungi iodin dan pelbagai vitamin serta mineral seperti salmon, tuna dan tenggiri.
  4. Nutrien lemak seperti vitamin D bertindak sebagai steroid hormone dalam badan dan sangat baik untuk fungsi otak.
  5. Penyakit yang berkait rapat seperti serangan jantung dan strok  memang tidak asing lagi. Tetapi ikan mempunyai asid lemak yang memberi kebaikan kepada kesihatan jantung.
  6. Pengambilan minyak ikan mengandungi vitamin D yang menjadi hormone steroid dalam badan.

Banyak betul kebaikan makan ikan, so apa lagi, gantikan protein korang dengan ikan yang memberi manfaat kepada kesihatan tubuh kita. Jaga pemakanan untuk kekal sihat ok!

kredit era

Artikel Berkaitan   Nak Gigi Putih Sebelum Raya, Boleh Try 2 Bahan Ni, 5 Minit Je Dah Kembali Putih