Makanan Berbentuk Haiwan? Mengejutkan Apabila Ustaz Azhar Idrus Beri Penjelasan Mengapa Ia Haram Dijual, Dimakan Dan Dibeli !!

Munculnya pelbagai inovasi baru dalam pembuat kuih raya.Mungkin awalnya kita fikir ini biskut cantik tapi ternyata hukum membuat dan jual belinya tidak boleh diambil mudah oleh pengguna.

Jadi mari kita semak baik-baik apa hukumnya.

Mengambil pertanyaan daripada wanita.
Apakah hukum membuat kuih dengan bentuk gambar makhluk bernyawa dan apa hukum memperjual belikannya?
Jawab:
Tidak dibenarkan membentuk kuih dan yang lain dengan bentuk gambar makhluk bernyawa. Berdasarkan keumuman hadits yang menunjukkan akan haramnya tashwir (menggambar makhluk bernyawa).

Seperti sabda Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam,
كل مصور في النار, يجعل له بكل صورة صورها نفسا فتعذبه في جهنم
“Setiap pembuat gambar tempatnya di neraka. Kelak Allah akan membuat untuknya gambar yang pernah dia buat (ketika di dunia) lalu gambar itu mengerikan dirinya di neraka Jahannam. “(HR Muslim No. 2110)
Dari Abdullah bin Mas’ud radhiallahu’anhu dia berkata, “Aku mendengar Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda,
إن أشد الناس عذابا عند الله يوم القيامة المصورون
“Sesungguhnya manusia yang paling keras siksaannya disisi Allah kelak dihari kiamat adalah pembuat gambar.” (HR Bukhari 5950 dan Muslim 2109)
Para ulama yang bersepakat dalam Lembaga Fatwa Arab Saudi (Allajnah Ad Daimah Lil Ifta) berkata,
“Yang menjadi acuan pengharaman tashwir kerana tashwir adalah menggambar makhluk yang memilik nyawa. Boleh berupa patung, gambar yang dipajang di dinding, gambar yang dilukiskan di kain, kertas. Baik (diproduksi) secara massal pada tekstil pabrik atau dilukis dengan kuas, pena atau dengan bantuan peralatan modern.
Termasuk larangan menggambar makhluk bernyawa sesuai dengan bentuk aslinya atau hanya hasil imajinasi semata, kecil ataupun besar, dibuat cantik atau dibuat jelek. Termasuk di dalam larangan, seseorang membuat garis membentuk tulang kerangka.
Kesimpulan
Semua pengharaman ini dikarenakan oleh sebab menggambar makhluk yang memiliki nyawa. Seperti contoh gambar hasil imajinasi yang dianggap menyerupai orang-orang yang hidup semasa Fir’aun dan para pemimpin pasukan perang salib serta bala tentaranya. “(Fatawa Al Lajnah Ad Daimah 1/696).
Para ulama menegaskan akan haramnya membuat gambar makhluk bernyawa walaupun terbuat dari kuih atau sebagainya
Ad Dardir berkata, “Diharamkan membuat gambar (3D) haiwan-haiwan yang berakal atau tidak dengan catatan dilengkapi anggota tubuh yang sempurna dan terbuat dari bahan yang kekal menurut ijma ‘ulama. Adapun gambar yang terbuat dari bahan yang tidak kekal, menurut pendapat yang paling kuat juga termasuk dalam larangan seperti gambar 3D yang dibuat dari kuih atau kulit tembikai “(Asysyarhul Kabiir 2 / 337-338)
Al Qalyuubi berkata, “Tidak dibenarkan memperjualbelikan gambar makhluk bernyawa, salib walaupun terbuat dari emas, perak atau terbuat dari kuih.” (Khasyiyah Qalyubi 2/198)
Oleh itu diharamkan membuat kue dengan bentuk menyerupai makhluk bernyawa dan dilarang memperjual belikannya

(Visited 90 times, 1 visits today)

Add Comment