Mangsa Rusuhan Semakin Kritikal, Adib Perlukan Doa Rakyat Malaysia

Adib kritikal, doa rakyat Malaysia diperlukan

KUALA LUMPUR – Keadaan kesihatan Muhammad Adib Mohd Kassim, anggota bomba yang cedera parah selepas diserang dalam insiden rusuhan di kuil Sri Maha Mariamman USJ25, Subang Jaya, 27 November l4lu, dilaporkan semakin merosot dan membimbangkan.

Hal demikian, doa seluruh rakyat Malaysia sangat diperlukan ketika ini untuk menstabilkan semula tahap kesihatannya.

Institut Jantung Negara (IJN) dalam satu kenyataan hari ini memaklumkan, fungsi paru-paru Muhammad Adib mengalami kemerosotan yang progresif.

“Selepas menjalani pemerikasaan, paru-paru Muhammad Adib menunjukkan tanda-tanda penyatuan dan pengerasan pada tisu paru-paru. Kondisi itu menyebabkan pertukaran gas tidak efektif.

“Bukan itu sahaja, fungsi buah pinggangnya juga bertambah buruk, sehingga menyebabkan dia memerlukan semula sokongan dialisis,” kata IJN.

Hal demikian, IJN telah mengadakan sesi perbincangan dengan beberapa disiplin perubatan memutuskan untuk menggunakan semula mesin sokongan Veno-Venous Extracorporeal Membrane Oxygenation (vv-ECMO) pada jam 9 malam semalam bagi membantu paru-parunya berfungsi.

“Dalam situasi ini, penerimaan lawatan sangat terhad.

“Kami (IJN) sangat mengharapkan doa daripada rakyat Malaysia untuk mengembalikan kesihatan Muhammad Adib,” ujarnya – Sinar Harian

Artikel Berkaitan   “Berdikarinya Anak Dari Kecil,” – Bekalan Akhirat, Rita Rudaini Cerita Akan Tunggu & Hantar Anak Selagi Ada Hayat