Memang Mudah & Cepat, Tapi Ini Sebab Utama Kena Elak Sarapan Dengan Mee Segera

Ada segelintir orang menjadikan mee segera sebagai menu sarapan kerana ia mudah, murah dan cepat untuk disediakan. Tak kurang juga menjadikan mee segera sebagai menu sarapan kononnya boleh mengurangkan berat badan ke tahap ideal.

Namun ramai yang tidak mengetahui kesan buruk pengambilan mee segera terhadap tubuh badan jika diambil secara kerap. Ini kerana makanan yang diawet termasuk mee segera mempunyai kandungan sodium yang tinggi.

Jika sodium diambil berlebihan daripada keperluan seharian tubuh boleh menyebabkan pengekalan air dalam badan seterusnya membawa kepada berat badan berlebihan.

Lebih teruk lagi, pengambilan sodium yang tinggi ini juga akan menyebabkan anda mudah diserang sakit jantung, strok, kerosakan buah pinggang dan pelbagai penyakit lain. Jadi pastikan anda makan makanan yang berkhasiat sepanjang sebulan bersahur.

Awas! Ini antara bahaya yang bakal ada hadapi jika berterusan bersahur dengan menu mee segera.Memang Mudah & Cepat, Tapi Ini Sebab Utama Kena Elak Bersahur Dengan Mee Segera 1

1. BERAT BADAN MUDAH NAIK
Umum mengetahui bahawa untuk mengurangkan berat badan, seseorang haruslah minum air yang secukupnya. Mee segera yang mempunyai lemak tepu (saturated fat) tinggi akan menyebabkan badan anda mengalami kekurangan air sekali gus menjadi penyumbang yang besar kepada masalah berat badan berlebihan.

2. METABOLISME BADAN BERKURANGAN
Sesetengah orang masih gagal mengurangkan berat badan biarpun mereka telah mengurangkan pengambilan kalori seharian dan mengamalkan senaman secara kerap. Antara penyebabnya, miiki tahap metabolisme yang rendah. Disebabkan bahan perasa dan pengawet dalam pemprosesan mee segera, maka pengambilan mee segera yang berlebihan akan merendahkan tahap metabolisme untuk anda mengurangkan berat badan.

3. GANGGU PENGHADAMAN
Penghadaman amat penting dalam pengurangan berat badan. Pakar menasihatkan agar kurang pengambilan makanan ringan di waktu malam untuk mempercepatkan proses penghadaman seperti biskut dan buah-buahan. Pengambilan mee segera secara kerap akan menyebabkan ketidakhadaman sekali gus mengganggu usaha anda untuk mencapai berat badan yang diidamkan.

Artikel Berkaitan   'Allah temukan aku dengan dia untuk beri pengajaran' - 2 lelaki bertumbuk di Plaza Tol Bukit Kiara kini berkawan

4. PENYAKIT KANSER
Kandungan dioxin dan plasticizers yang terkandung dalam pek pembungkusan (biasanya dalam bentuk mangkuk atau cawan) juga dikatakan mampu mempertingkatkan risiko serangan kanser di kalangan pengguna. Bahan kimia yang terlarut dalam air panas boleh menjadi bahaya sekiranya mee segera itu dimakan terus dari mangkuk.

5. SAKIT JANTUNG, STROK & DARAH TINGGI
Mee segera mempunyai kandungan penuh dengan jumlah yang tinggi natrium. Penggunaan berlebihan natrium membawa kepada penyakit jantung, strok dan tekanan darah tinggi.

6. SAKIT KEPALA
Monosodium Glutamate digunakan untuk meningkatkan rasa dalam mee segera. Orang yang alah kepada MSG dan mengambil mee segera sebagai sebahagian daripada diet akan mudah mengalami sakit kepala.

7. GANGGU FUNGSI BUAH PINGGANG
Kandungan dalam bahan perencah mee segera juga mengandungi kadar Monosodium Glutamat dan garam yang tinggi. Bahan perisa ini mempunyai pelbagai kesan negatif kepada kesihatan terutamanya terhadap fungsi buah pinggang.

Jadi ambillah makanan yang berkhasiat sepanjang bersahur. Jangan kerana nak cepat tidur atau nak cepat-cepat bersahur, anda jejaskan kesihatan tubuh badan dengan pengambilan mee segera.