Mencecah RM25 Sekilo, Potensi Lumayan Dalam Perusahan Buah Naga Malaysia

Buah Naga dalam Pot

Berasal dari Mexico, buah naga yang juga dikenali dengan nama generiknya “Pitaya”, tidak dikenali di Malaysia sekitar 15 tahun yang lalu. Hari ini, buah naga tidak lagi asing di ladang tempatan dan di kebanyakan negara Asia Tenggara dan China.

Raymond Chong, pengasas pembuat minuman Asia Big Power Sdn Bhd, berbangga dengan peranannya dalam memperkenalkan buah eksotik itu di Malaysia.

Dari sebuah ladang kecil pada tahun 2003, Chong memperluaskan penanaman ladang buah naga ke 80hektar, yang terbesar di negara pada ketika itu.

Ia terbukti menjadi perniagaan yang lumayan dengan harga jualan buah naga mencecah hingga RM25 sekilogram apabila buah yang dihasilkan dalam negara itu mula dipasarkan.

Sebagai pembekal terbesar buah itu, Chong memutuskan untuk mengurangkan penghasilan bagi mengurangkan stok dan membantu mengekalkan kestabilan harga buah naga di pasaran.

Chong kemudian menubuhkan Pitaberry dan minuman buah naga segar yang merupakan satu-satunya minuman yang dihasilkan di dalam negara itu, menjadi kegemaran kepada pengguna tempatan.

Tetapi, Chong mula menemui cabaran dalam penanam buah naga apabila penyakit mensasarkan tanaman itu melanda pada akhir tahun 2009.

Seperti banyak tanaman buah-buahan lain, buah naga mudah terdedah kepada penyakit. Di Malaysia, tanaman buah naga sensitif terhadap jangkitan kulat, yang boleh membawa kepada beberapa penyakit yang kompleks. Ini boleh menyebabkan penurunan hasil buah sehingga 90%.

Tetapi dalam setiap krisis, terdapat peluang baharu dan Chong tidak mensia-siakan peluang itu.

Terdapat potensi besar untuk menjadikan buah naga sebagai minuman kesihatan. Nilai tambah dalam bentuk minuman, serta produk lain yang dibuat dari buah naga menjadi berdaya maju kerana buah itu sudah banyak ditanam secara komersial.

Artikel Berkaitan   Wanita Ini Kongsi 9 Langkah Tanam Sayur Guna Botol Mineral, Jimat & Senang. Buat Kat Dapur Je

Walaupun syarikatnya berjaya dalam bidang minuman kesihatan, Chong berkata syarikat itu sedang meninjau semula penanaman buah naga dengan tujuan untuk menghidupkan semula pengeluaran jus dari tanaman itu kerana terdapat kenaikan permintaan untuknya.

Pitaberry telah melakukan banyak kerja penyelidikan dan telah menghasilkan beberapa produk berasaskan buah naga kerana ia memberi tumpuan kepada saiz dan pasaran yang semakin meningkat sebagai persediaan untuk peningkatan permintaan dalam jus kerana buah naga kini menjadi popular antara pengguna Malaysia. – The Star