Mohon Share Kepada Mereka Yang Sakit Tekak Dan Radang Gusi! Inilah 10 Kebaikan Memakan Buah Tembikai!

10 KELEBIHAN MAKAN BUAH TEMBIKAI
.
1. Menambah Imun Dalam Badan.

Kandungan Vitamin C yang tinggi dalam buah tembikai didapati dapat membantu system imun dalam badan, memendekkan tempoh berlakunya penyakit dan juga membantu tubuh badan melawan penyakit jantung dan kanser.
.
2. Membantu Kesihatan Jantung

Kajian menunjukkan yang pengambilan potassium daripada buah-buahan dan juga sayur-sayuran mampu untuk menurunkan kesan darah tinggi dalam tubuh badan orang dewasa. Ini secara tidak langsung dapat merendahkan risiko strok dan juga penyakit jantung.
.
3. Melegakan Sakit Pada Otot

Tembikai mengandungi Vitamin C yang diketahui mampu untuk melindungi tulang dan rawan, menyembuhkan tendon dan ligament, dan juga mempercepatkan proses penyembuhan luka dan tisu parut.
.
4. Mencegah Batu Karang Dalam Buah Pinggang

Tembikai adalah salah satu diuretic semulajadi, yang membantu membuang segala sisa melalui penambahan pengeluaran air kencing. Dalam pada minuman berkafein berfungsi sebagai diuretic, ia membebankan fungsi buah pinggang, tetapi tembikai tidak.
.
5. Membantu Proses Detoks

Kandungan tembikai mempunyai kandungan air yang tinggi (91 peratus) Memakan buah dan sayur yang mempunyai kandungan air yang tinggi membantu tubuh badan membuang toksin dan mengelakkan badan daripada menyimpan air yang berlebihan. Ia seterusnya melegakan perut kembung dan lebam.
.
6. Membantu Melawan Penyakit Kanser

Buah tembikai juga terkenal sebagai sumber antioksidan Vitamin A dan Vitamin C, di mana keduanya membantu melawan radikal dan menghalang DNA dari terus berkembang secara tidak selamat. Perkembangan DNA secara tidak selamat ini berpotensi membentuk tumor kanser.
.
7. Melindungi Kesihatan Kulit

Kajian turut menunjukkan yang kandungan antioksidan Vitamin A dan Vitamin C memainkan peranan yang penting dalam mengekalkan kesihatan kulit terutamanya bagi mereka yang telah berumur.
.
8. Merangsang Kesihatan Mata

Artikel Berkaitan   10 Petua Semulajadi Hilangkan Panau Dengan Berkesan & Jimat Kos!

Tembikai mengandungi Beta Karotena, dalam bentuk Vitamin A yang ditemui dalam tumbuh-tumbuhan. Ia sangat penting untuk mengelakkan kerosakan retina mata yang menyebabkan kehilangan penglihatan
.
9. Membantu Menurunkan Berat Badan

Tembikai mengandungi Kandungan kalori yang sangat rendah disebabkan oleh kandungan air yang tinggi Walaupun begitu, ia mengandungi nutrien yang penting. Dengan hanya 40 kalori bagi setiap cawan tembikai, ia adalah bahan kudapan terbaik atau bahan tambahan kepada jus yang menyihatkan.
.
10. Mengurangkan Pedih Ulu Hati

Tembikai dapat membantu melegakan saluran usus dalam perut dan menyeimbangkan tahap pH dalam perut. Ianya dilakukan dengan mengurangkan keradangan dan penghasilan asid dalam badan.

Semoga bermanfaat. Jangan lupa share – KartelDakwah