“Orang Anggap Saya Punca, Tapi Saya Juga M4ngs4 Keadaan,” Ini Luahan Lelaki Yang Pernah Bert4rung Dengan W4b4k V1rus C0v1d-19.

“Orang anggap saya punca, tapi saya juga m4ngs4 keadaan,” itu luahan seorang lelaki yang pernah bert4rung dengan w4b4k v1rus c0v1d-19.

Lelaki berusia 32 tahun berasal dari Banting itu kini telah sembuh sepenuhnya 19 Februari selepas didapati positif c0v1d-19 pada 7 Februari lalu.

Menurut lelaki yang enggan dikenali namanya itu, dia mula dij4ngk1ti peny4kit berkenaan selepas pulang dari Macau, China.

“Ketika itu saya rasa dem4m, badan menggeletar dan s4kit kepala. Selepas melalvk4n diagnos, barulah doktor mengesahkan saya positif c0v1d-19.

“Memang macam tak percaya apa yang saya dengar ketika itu. Tapi saya ikut saja arahan doktor,” katanya.

Menurutnya, ketika menerima rawatan di h0sp1tal Sungai Buloh, dia telah diasingkan daripada pes4kit biasa.

“Saya disuntik dengan antibiotik dan dua jenis ubat. Satu untuk bunuh kuman dan satu lagi untuk elak paru-paru berd4rah.

“Memang risau dan waktu itu perasaan agak negatif. Saya tutup mata memikirkan adakah ini peng4khiran hidup saya,” katanya.

Namun menurutnya lagi, pemikiran negatif itu semakin berkurang selepas dia menerima sokongan moral dan nasihat daripada rakan serta keluarga.

“Ketika itu memang ramai netizen menyalahkan saya kerana membawa peny4kit ini. Tapi ramai rakan bagi nasihat supaya jangan salahkan diri kerana saya juga adalah m4ngs4. Semuanya di luar kawalan,” katanya.

Jelasnya, selepas mengikuti segala rawatan rapi yang sediakan oleh Hospial Sungai Buloh, dia kemudian disahkan pulih dan bebas daripada v1rus c0v1d-19.

“Sekarang saya masih diarahkan supaya tinggal di rumah dan mengasingkan diri dari luar. Walaupun sudah pulih saya tetap rasa orang ramai masih pandang ser0ng.

“Apapun saya harapkan pengalaman saya dapat membantu rakyat Malaysia memahami v1rus ini. Pakailah penutup muka jika anda tidak sihat dan kurangkan bersentuhan dengan orang ramai,” katanya.

Artikel Berkaitan   Ada Tugas Khas Di “Dalam Kerajaan”, Kucing Ini Secara Rasminya Telah Pencen Dari Tanggungjawabnya

Anda boleh lihat luahan lelaki ini menerusi video di bawah.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Gempak