Pakar Dedah Bersukan Boleh Menyebabkan Kematian Tiba-Tiba Khususnya Perokok

KEMATIAN akibat serangan jantung tiba-tiba ketika bersenam pada waktu malam bukan disebabkan rutin itu, sebaliknya ia berpunca daripada golongan muda yang mengabaikan saringan awal jantung.

Percaya mereka sudah mengamalkan gaya hidup aktif dengan membabitkan pelbagai aktiviti sukan seperti berbasikal, mendaki gunung dan berlari jarak jauh, membuatkan ada segelintir mengambil kesempatan iaitu mengabaikan aspek diet sihat selain setia dengan tabiat kuat merokok.

DR Kumara

Menurut Pakar Perunding Kardiologi Institut Jantung Negara (IJN), Dr Kumara Gurupparan, realitinya hampir 95 peratus pesakit jantung bawah usia 35 tahun dirujuk kepadanya adalah perokok tegar sejak belasan tahun.

“Kalau perokok dahulu dikaitkan dengan kematian akibat kanser paru-paru, pada pendapat peribadi saya berdasarkan kes pesakit diterima IJN setiap hari membabitkan pesakit bawah usia 35 tahun, selalunya berpunca daripada tabiat merokok.

“Dahsyatnya kesan merokok adalah pesakit yang mendapat serangan jantung sangat muda. Antara kes paling menyedihkan ialah yang membabitkan pesakit berusia semuda 18 tahun.

“Sewaktu dia tiba di IJN, jantungnya sudah terhenti 30 minit dan pasukan perubatan terpaksa melakukan resusitasi kardiopulmonari (CPR) untuk selamatkan nyawanya.

“Namun jantungnya sangat lemah sehingga terpaksa buat prosedur angioplasti bagi membolehkan dia terus bertahan dengan fungsi jantung pada tahap 20 peratus sahaja.

“Terkilannya ialah bapanya bukan perokok. Dia pula yang mula terjebak dengan aktiviti merokok sejak berusia 10 tahun kerana pengaruh kawan di sekolah.

“Lebih menyedihkan apabila pesakit itu dan keluarganya tidak mampu mendapatkan rawatan susulan di IJN dan dirujuk ke hospital kerajaan. Dia hilang kualiti hidup dan biasanya hayat untuk pesakit sebegini tidak panjang.

“Bukan satu kes ini sahaja membabitkan perokok tegar muda. Saya ada beberapa pesakit yang mempunyai kes hampir serupa termasuk seorang berusia 22 tahun dan terbaharu 32 tahun apabila dia mendapat serangan ketika bapanya juga menerima rawatan jantung di Hospital Sungai Buloh.

Artikel Berkaitan   Kajian Pakar Ini Membuktikan Budu Mampu Merawat [email protected] [email protected] Ini Jarang Dihadapi Oleh Orang Kelantan

“Pesakit yang mengalami serangan jantung pada usia muda iaitu dalam lingkungan usia 20 hingga 30 tahun yang disebabkan tabiat merokok, biasanya risiko kematian paling tinggi pada usia 40 tahun.

“Ini menunjukkan mereka yang merokok mungkin tidak sempat ke fasa untuk menghidapi kanser paru-paru sebaliknya ancaman kematian lebih besar ialah daripada serangan jantung,” katanya.

Sebagai langkah mengurangkan impak risiko kematian muda akibat serangan jantung, Dr Kumara berkata, golongan muda perlu tahu terutama mereka yang berisiko perlu menjalani saringan berkala kesihatan jantung sekurang-kurangnya sekali dalam tempoh enam hingga 12 bulan.

“Jantung ini ibarat rumah yang ada empat bilik. Saluran darah dalam jantung seperti saluran paip di rumah dan adanya pendawaian merujuk kepada elemen ‘elektrik’ (masalah saraf pada jantung).

“Jika mana-mana struktur pada organ ini bermasalah, bermakna akan ada risiko mengalami masalah serangan jantung dan maut tiba-tiba. Ia boleh berlaku pada bila-bila masa sama ada ketika makan, tidur, memandu dan sebagainya.

“Cuma risiko ini lebih ketara ketika bersenam dan melakukan aktiviti sukan berintensiti tinggi kerana waktu itu kadar degupan jantung lebih tinggi dan berdenyut lebih kuat menyebabkan pesakit cenderung mendapat serangan jantung.

“Sebaik-baiknya bagi mereka yang dalam kumpulan berisiko iaitu individu yang menghidap kencing manis, tekanan darah tinggi, kuat merokok dan ada sejarah keluarga mempunyai masalah jantung atau meninggal tanpa sebab, pergilah menjalani saringan kesihatan jantung.

“Begitu juga mereka yang mahu terbabit dalam sukan profesional, sebaik-baiknya jalani pemeriksaan jantung setiap enam bulan tetapi jika dilakukan tiga bulan sekali lebih bagus. Kalau berasa terbeban, setahun sekali sudah memadai apatah lagi di sini ada banyak program disediakan termasuk majikan yang mengambil inisiatif untuk pemeriksaan jantung tahunan,” katanya.

Artikel Berkaitan   Kaya Dengan Nutrisi, Kebaikan Memakan Telur Rebus Separuh Masak Boleh Turunkan Berat Badan & Cegah Penuaan

Selain rokok, Dr Kumara menegaskan penghisap vape juga menerima kesan sama atau lebih berisiko kerana bahan kimia daripada ramuan vape itu boleh terus meresap ke otot jantung.

Kesimpulannya, walaupun bersenam itu bagus (tidak kira pada waktu siang atau malam), ia wajar juga diiringi tabiat positif lain seperti amalan pemakanan sihat dan seimbang, kurang lemak, gula dan garam. Namun paling utama ialah tidak merokok.