Penolong Pegawai Penguat Kuasa Direman Disyaki Menerima Rasuah Bagi Melindungi Premis Perniagaan Haram

KUALA LUMPUR: Seorang penolong pegawai penguat kuasa direman tujuh hari bagi membantu siasatan kes disyaki menerima rasuah bagi melindungi premis perniagaan haram di Sungai Buloh, Selangor.

Perintah dikeluarkan Majistret Shah Wira Abdul Halim di Mahkamah Majistret Putrajaya, hari ini. Reman dikenakan bermula hari ini sehingga 19 Ogos.

Difahamkan, lelaki yang berusia 38 tahun itu ditahan di Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Putrajaya kira-kira pukul 9.30 malam tadi selepas hadir memberi keterangan.

Semalam, lima individu termasuk empat penguat kuasa direman tujuh hari bagi membantu siasatan berhubung kes yang sama.

Kes melibatkan peniaga di Sungai Buloh menjadi hangat apabila baru-baru ini tular dua klip video yang mendakwa pihak berkuasa tidak mengambil tindakan terhadap kes judi di Bandar Baru Sungai Buloh.

Pendedahan dibuat menerusi laman sosial Facebook Hot Burger Malaysia dan dikongsi oleh akaun Mohd Asri Hamid, 42 tahun, juga dikenali sebagai Asri Janggut.

Susulan itu, SPRM melakukan siasatan terhadap dakwaan berkenaan dan mendapat kerjasama Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard (JIPS) Bukit Aman, bagi menyiasat dakwaan itu.

kredit astro awani

Artikel Berkaitan   Ibubapa Yang Nak Anak Jadi Orang Perlu Baca Pengajaran Ini. Jangan Nasi Dah Jadi Bubur Baru Nak Insaf