“Rakyat Malaysia Masih Berdegil, Kerajaan Keluarkan Arahan Tidak Patuh, Ini Surat Dari Italy Yang Anda Perlu Baca”

2,503 orang sudah mati dibunuh COVID-19 di Itali. Takkan mahu tunggu nasi jadi bubur baru nak faham? – Gambar fail.

RAKYAT Malaysia masih berdegil.

Walaupun Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sudah diisytihar berkuatkuasa bermula semalam 18 Mac, masih ramai yang ingkar dengan arahan itu. Pejabat dan premis perniagaan diminta tutup dan kalaupun dibenar operasi adalah pada pergerakan yang sangat terhad, dan rakyat diminta duduk sahaja di rumah. Namun ada juga yang bersiar-siar seperti tiada apa yang berlaku.

Wabak COVID-19 semakin memburuk di Malaysia. Semalam sahaja, 117 lagi kes baharu dicatatkan, menjadikan jumlah keseluruhan setakat ini 790 kes sejak yang pertama dicatatkan pada 25 Januari tempoh hari. Ini bukan penyakit selesema, batuk atau demam biasa. Dua orang sudah menemui ajal akibatnya.

Mungkin situasi di sini tidak seteruk di Itali yang terbaharu mencatat 475 kematian hanya dalam satu hari pada Rabu, menambah kepada angka 2,503 kematian daripada 31,506 kes COVID-19 di negara paling teruk dibadai wabak itu selepas China. Namun seorang warga Itali berkongsikan derita yang ditempuh rakyatnya akibat mengambil enteng kehadiran wabak ini pada peringkat awal.

To the rest of the world, you have no idea what’s coming (Dunia, kalian tidak tahu apa yang sedang mendatang),” begitu amarannya yang dikongsi di laman sosial Twitter.

Menurut Jason Yanowitz menerusi ciapannya bertarikh 14 Mac 2020, dia mendapat bebenang kronologi enam peringkat yang ditempuhi Itali daripada seorang rakyat negara itu. Ini terjemahan penuh kepada ‘surat’ yang diutus itu, memberi amaran tentang bahaya yang mendatang sekiranya dunia mengambil mudah wabak ini sepertimana mereka tidak lama dahulu, supaya lebih senang difahami oleh kalian rakyat Malaysia.

Sekolah dan universiti ditutup di semua tempat untuk sekurang-kurangnya sebulan. Ia merupakan darurat kesihatan nasional. Hospital dipenuhi, seluruh unit dikosongkan untuk memberi ruang kepada pesakit koronavirus. – Gambar fail

Kalau anda masih melepak dengan kawan-kawan, pergi ke restoran/bar, dan berlagak seperti ini bukan perkara penting, dengar baik-baik. Bebenang berikut diambil daripada seorang warga Itali. Seperti dikatakan mereka:

“Kepada dunia, kalian tidak tahu apa yang sedang mendatang.” [MESTI BACA]

Saya kira semua sedia tahu, Itali dalam kuarantin kerana penularan wabak koronavirus. Situasi ini tidak baik, tapi apa yang lebih buruk adalah menyaksikan dunia berperangai seperti ia tidak akan berlaku kepada mereka. Kami tahu apa yang kalian fikirkan kerana kami juga berfikiran seperti anda dahulu.

Mari lihat bagaimana ia berkembang…

TAHAP PERTAMA

Anda tahu koronavirus wujud, dan kes pertama muncul di negara anda. Tiada apa yang perlu dirisaukan, ia hanya selsema buruk!

Saya bukan berusia 75 (ke atas) jadi apa boleh terjadi pada saya? Saya selamat, orang lain yang melebih-lebih, perlu ke keluar memakai topeng dan beli bekalan tisu. Saya akan jalani hidup seperti biasa, tak perlu menggelabah.

TAHAP KEDUA

Kes mula meningkat. Mereka mengisytihar ‘zon merah’ dan mengkuarantinkan satu atau dua bandar kecil di mana mereka menemukan kes terawal dan ramai yang telah dijangkiti (22 Februari). Menyedihkan, pada masa sama agak merisaukan tapi mereka yang menguruskannya jadi tiada apa yang perlu dipanikkan. Ada beberapa kematian tapi semuanya orang tua jadi media hanya wujudkan panik untuk raih tontonan, memalukan.

Orang ramai menjalani kehidupan seharian seperti biasa… Saya tidak akan berhenti keluar dan melepak dengan kawan-kawan, kan? Ia takkan sampai kepada saya, semua orang baik-baik saja di sini.

TAHAP KETIGA

Bilangan kes meningkat dengan begitu cepat. Ia hampir dua kali ganda dalam satu hari. Lebih banyak kematian. Mereka mengisytiharkan zon merah dan mengkuarantinkan empat wilayah di mana majoriti kes dicatatkan (7 Mac). Di Itali, 25 peratus negara itu dalam kuarantin.

Sekolah dan universiti ditutup di kawasan ini tetapi bar, tempat kerja, restoran dan sebagainya masih dibuka. Arahan perintah dikeluarkan oleh beberapa akhbar sebelum waktu yang sepatutnya, jadi kira-kira 10,000 orang dari zon merah keluar dari kawasan itu pada malam yang sama untuk pulang ke rumah dan bahagian Itali lain (ini akan jadi penting sebentar lagi).

Sebahagian besar populasi berbaki 75 peratus rakyat Itali masih melakukan apa yang mereka selalu lakukan. Mereka masih belum sedar keseriusan situasi ini. Di mana-mana sahaja orang saling mengingatkan supaya membasuh tangan dan hadkan pergerakan keluar, berkumpul adalah dilarang, setiap lima minit siaran di TV mengingatkan anda tentang peraturan-peraturannya.

Tapi ia masih tidak masuk kepala orang ramai.

TAHAP EMPAT

Bilangan kes terus meningkat dengan begitu cepat. Sekolah dan universiti ditutup di semua tempat untuk sekurang-kurangnya sebulan. Ia merupakan darurat kesihatan nasional. Hospital dipenuhi, seluruh unit dikosongkan untuk memberi ruang kepada pesakit koronavirus.

Tak cukup doktor dan jururawat. Mereka memanggil mereka yang telah bersara dan bakal doktor yang berada di dua tahun terakhir di universiti. Sudah tiada syif, kerjalah selagi boleh. Sudah pasti, doktor dan jururawat mendapat jangkitan, dan disebarkan kepada seluruh keluarga.

Terlalu banyak kes pneumonia, terlalu ramai yang memerlukan Unit Rawatan Rapi (ICU) dan tidak cukup tempat untuk semua orang. Tika dan saat ini seperti berada dalam perang: doktor harus memilih siapa yang mahu dirawat berdasarkan peluang untuk hidup.

Ia bermakna orang tua dan pesakit trauma/angin ahmar tidak dapat dirawat kerana memberi keutamaan kepada kes korona. Tidak cukup sumber untuk semua orang jadi ia harus diedarkan untuk keberhasilan terbaik. Saya harap ini satu jenaka tapi inilah yang sedang benar-benar terjadi.

Orang mati kerana sudah tiada tempat lagi. Saya ada seorang rakan doktor yang menelefon saya, ranap moralnya kerana terpaksa membiarkan tiga orang mati pada hari itu. Jururawat menangis kerana melihat orang mati dan tidak dapat berbuat apa-apa selain daripada menawarkan oksigen kepada mereka.

Saudara kepada seorang rakan meninggal dunia semalam akibat korona kerana mereka tidak dapat merawatnya. Huru-hara, dan sistem sedang mengalami keruntuhan. Koronavirus dan krisis akibatnya adalah benda yang anda dengar di mana-mana.

TAHAP LIMA

Ingat lagi 10,000 si bodoh yang lari dari zon merah ke seluruh pelusuk Itali? Satu negara kini diisytihar di bawah perintah kuarantin (9 Mac). Sasarannya adalah untuk mengurangkan penyebaran virus sebanyak mungkin.

Orang ramai masih boleh pergi kerja, beli barangan dapur, pergi ke farmasi, dan semua perniagaan masih dibuka kerana kalau tidak ekonomi akan ranap (sudah ranap pun), tapi anda tidak boleh bergerak keluar dari rumah melainkan dengan alasan yang sah.

Kini wujudnya ketakutan, anda dapat lihat sudah ramai yang memakai topeng dan sarung tangan, tapi masih ada juga yang merasakan diri mereka kebal, yang pergi ke restoran beramai-ramai untuk lepak minum dan sebagainya.

Langkah seterusnya.

TAHAP ENAM

Dua hari kemudian, diumumkan bahawa semua bisnes ditutup: Bar, restoran, pusat beli-belah, semua jenis kedai dan seumpamanya. Semuanya kecuali pasaraya dan farmasi. Anda boleh bergerak hanya jika anda memiliki sijil bersama anda. Sijil itu adalah dokumen rasmi di mana anda mengisytihar nama, datang dari mana, ke mana hendak dituju dan kenapa.

Ada banyak ‘checkpoints’ polis. Sekiranya anda ditemukan berada di luar tanpa sebab yang sah, anda berdepan risiko didenda sehingga 206 Euro. Jika anda diketahui positif jangkitan, anda berdepan risiko hukuman satu hingga 12 tahun penjara atas kesalahan homisaid (membunuh).

KATA KATA AKHIR

Bahagian dunia lain di samping Itali, China dan Korea sekarang sudah mula sampai ke tahap tertentu, jadi biar saya beritahu:

Anda tidak tahu apa yang sedang mendatang kepada anda. Saya tahu kerana dua minggu lalu sayalah orangnya yang tak tahu dan menyangkakan ia tidak seburuk mana. Tetapi ianya benar. Dan bukan kerana virus itu sahaja yang berbahaya dan membunuh, tetapi atas semua keadaan yang disebabkan olehnya.

Sakit mata melihat negara-negara ini beraksi seolah-olah ia tidak tiba dan tidak mengambil langkah pencegahan yang diperlukan untuk kesejahteraan rakyatnya sementara masih sempat.

Tolong, kalau anda sedang membaca ini, bertindak dengan cara terbaik.

Masalah ini tidak akan selesai dengan sendiri dengan cara menghiraukannya. Sekadar terfikir berapa banyak kes yang tidak diketahui di Amerika sahaja sudah cukup menakutkan, dan mereka berdepan masalah yang sangat, sangat bersar disebabkan bagaimana negara mereka ditadbir.

Perlu saya katakan, kerajaan kami pada ketika ini melakukan tugas dengan baik. Langkah-langkah yang diambil adalah drastik tetapi diperlukan, dan ini boleh jadi satu-satunya cara untuk membedung penularan.

Ia berkesan di China jadi kami harap ia berkesan di sini juga (ia sedang menunjukkan hasil di beberapa zon merah yang terawal dikuarantinkan sebelum yang lain).

Mereka mengambil langkah untuk melindungi rakyat seperti menangguhkan pembayaran gadai janji (mortgage) untuk bulan-bulan akan datang, membantu pemilik kedai yang diwajibkan menutup kedai dan sebagainya.

Saya menyedari bahawa tindakan-tindakan ini amat sukar, kalaupun mustahil, untuk dijalankan di beberapa negara, dan ianya amat membimbangkan untuk memikirkan tentang ia ertinya di skala global.

Saya tertanya-tanya mungkinkah pandemik ini titik perubahan kepada masyarakat kita.

Kalau dibandingkan keadannya antara kedua-dua negara, kes di Malaysia menunjukkan trend yang hampir sama dengan apa yang berlaku di Itali di peringkat awal. Malang sekali, sifat sambil lewa rakyat mereka pada ketika itu yang membuatkan mereka berada pada keadaan kritikal hari ini.

Maka, tolong #jangandegil, patuhi Perintah Kawalan Pergerakan, #kekaltenang untuk kita sama-sama #hapusCOVID19.