“Saya Dah Macam Ayam Kena Sembelih… Dalam Hati Saya Hanya Mampu Menyebut Nama ALLAH..”

JAGUH berbasikal trek negara, Azizulhasni Awang terselamat daripada mengalami daripada sebarang kecederaan serius ketika bersaing pada pusingan pertama acara keirin Piala Dunia di Brisbane, Australia pagi tadi.

Pada siri kelima Piala Dunia yang berlangsung di Velodrom Anna Meares itu, Azizulhasni yang terkenal dengan gelaran The Pocketrocketman mengalami insiden kemalangan dengan beberapa pelumba lain sehingga mengakibatkan dia gagal menamatkan perlumbaan akibat terjatuh.

Menerusi laman Facebook peribadinya sebentar tadi, Azizulhasni menceritakan kembali detik-detik perlanggaran dahsyat itu bermula sebaik loceng dibunyikan yang menandakan tinggal satu lagi pusingan untuk ditamatkan.

“Saya cuba memecut ke hadapan untuk memotong pelumba dari Poland (Krzysztof Maksel) yang berada di hadapan. Ketika cuba memotong, pelumba dari Jepun (Tomoyuki Kawabata) yang datang dari belakang juga cuba untuk memecut ke hadapan dan mengakibatkan saya terhimpit dengan pelumba dari Poland dan terus ‘mencium’ permukaan velodrom bersama beberapa pelumba lain.

“Saya dimaklumkan pelumba Jepun itu disqualified kerana salah beliau. Malangnya, keputusan itu tidak menghilangkan sakit dan luka-luka di badan saya. Saya terseret jauh, mata dipejam, terasa kulit badan bergeseran dengan permukaan kayu, panas, pedih dan sakit, situasi amat huru hara… terdengar juga jeritan daripada pelumba lain.

“Dalam hati saya hanya mampu menyebut nama ALLAH dan berdoa supaya tidak ada kayu mencucuk ke dalam tisu badan saya seperti kejadian pada tahun 2011 lalu. Apabila seretan sudah berhenti, saya mengerang kesakitan, tidak dapat bernafas hasil dari hentakan jatuh dan juga dilanggar pelumba dari belakang saya pada kelajuan at least 70 kilometer sejam

“Saya dah macam ayam kena sembelih. Ramai orang mengelilingi saya, saya tidak dapat membuka mata tapi terdengar suara jurulatih, John Beasley, beliau suruh saya baring, relax dan cuba bernafas. Saya cuba relax kan otot-otot saya semampu boleh dan fokus kepada pernafasan. Sakitnya bukan kepalang.

Artikel Berkaitan   Su4mi Durjana Serah 1steri Berharga RM278 Kepada 4 Perog0l, Kemudian Ia Dirog0l Bergilir-Gilir Depan Anaknya

Keadaan Azizulhasni selepas mendapatkan rawatan di sebuah hospital di Brisbane.

“Apabila pernafasan pulih sedikit saya memberanikan diri untuk membuka mata. Saya nampak ramai orang, jurulatih di hadapan saya. Saya beritahu mereka, bahu saya sakit, rusuk hadapan dan belakang belah kanan juga sakit dan saya cakap tolong buka helmet saya ini, lemas!,” cerita Azizulhasni mengenai insiden tersebut.

Azizulhasni berkata, dia tidak dibenarkan oleh Beasley untuk bersaing dalam peringkat repecharge biarpun tetap bersemangat memburu tempat ke saingan final dalam keadaan dirinya yang mengalami kesakitan dan luka-luka.

“Jurulatih (Beasley) memberitahu yang beliau tidak membenarkan saya meneruskan perlumbaan dan saya harus ke hospital. Saya cakap lagi, ‘i will be fine, just one race at the time’ dan kita tengok bagaimana. Jawapan masih sama daripada beliau dan saya tidak berjaya memujuk beliau.

“Saya hanya dapat melihat skinsuit saya dipotong dan luka saya dicuci, sakitnya ya amat. Nak jerit tapi takut nanti saya bertukar jadi ‘hijau’. Buat waktu ini, saya masih menunggu feedback daripada doktor akan kondisi diri saya dan berharap tidak ada kecederaan serius.

“Kepada penyokong saya khusus rakyat Malaysia yang sentiasa berdiri teguh di belakang saya, seribu kemaafan kerana tidak dapat meneruskan perlumbaan dan tidak dapat mengulangi kejayaan seperti di New Zealand tempoh hari,” ujarnya.