“Sayang Kau Ada Bakat, Bagus Dalam Nyanyian Tetapi” – Sekian Lama Pendam, Ini Luahan Ajai Pada Mamat Exist

Lama terpendam, Penyanyi dan komposer Ajai mengakui ada hikmah disebalik isu yang berlaku terhadap bekas vokalist kumpulan Exist, Mamat yang terpalit dengan isu daddah baru-baru ini.

Menurut Ajai, dia mengakui punca Mamat dibelenggu dengan penyalah gunaan daddah disebabkan oleh kurang kasih sayang.

“Apa yang berlaku ini ada hikmah disebaliknya dan disebabkan itu kami tahu dirinya yang sebenar.

“Sebagai ‘brotherhood’ kami akan memberinya peluang terakhir dan membantu Mamat untuk dia berubah.

“Mamat perlu bersyukur kerana masih ada orang sayangkan dia dan ambil berrat pasalnya dan saya berharap agar dia boleh berubah.

“Sayang kau ada bakat, bagus dalam nyanyian tetapi kerana daddah kau rossak,” kata Ajai kepada Astro Gempak.

Ajai berkata demikian pada majlis sedang media bersama Exists di Alila Bangsar, pada Khamis.

Terdahulu, Mamat ditahan polis atas kesaKahan daddah pada Ahad malam dan dibebaskan daripada tahanan remman dengan jaminan polis sekitar pukul 4.30 petang Selasa.

Penahanan Mamat, 41, itu difahamkan ada kaitan dengan kesalahan daddah jenis syaabu semasa menunggang motosikal bersama seorang rakannya di luar kawasan rumah kedai di Taman Perling di Johor Bahru, pada Ahad lalu.

Penahanan kedua-dua mereka pada 11.30 malam itu dilakukan selepas dilihat dalam keadaan mencurrigakan ketika menunggang sebuah motosikal Yamaha LC 135 di kawasan terbabit.

Serbuk puttih disyakki daddah itu ditemui dalam dompet penyanyi berkenaan.

Konsert Exists Reunion ini buat pertama kalinya dalam sejarah menggabungkan semua formasi asal Exists iaitu Musa (bass), Along (gitar), Ajai (keyboard), Shah (gitar), Ujang (dram) dan dua vokalist iaitu Mamat dan Ezad.

Konsert Exists Reunion bakal diadakan di Stadium Malawati, Shah Alam pada 28 September 2019 dan Mes Theatre at Media Corp, Singapura pada 5 Oktober ini.

Orang ramai yang ingin mendapatkan tiket Konsert Exists Reunion ini boleh melayari laman web www.mytiket.asia.

Mamat mohon maaf, akan masuk pusat pemulihan

Penyanyi dan vokalis Exists Reunion, Mamat memohon maaf kepada peminat dan ahli kumpulannya berhubung penahanan atas kesalahan dadah pada Ahad malam lalu.

Atas kehendak mahu berubah, penyanyi berusia 41 tahun itu bersedia untuk menerima [email protected] di pusat pemuvlihan untuk mengawal masalah [email protected] yang dialami selama ini.

“Saya meminta maaf kepada semua peminat dan ahli keluarga muzik (Exists Reunion). Sebenarnya saya masih terkejut dan tidak menyangka apa yang berlaku.

“Sehingga kini, saya masih dalam sia1satan polis. Penangkapan kali ini berbeza tidak seperti yang pernah terjadi kepada saya sebelum ini. Jadi, saya tidak boleh memberikan sebarang kenyataan sebab bimbang akan bercanggah dengan s1iasatan polis,” kata Mamat dalam satu sidang akhbar Konsert Exists Reunion di Alila Bangsar, di sini hari ini.

Menurut Mamat, kesedaran untuk bebas daripada [email protected] bergantung kepada individu itu sendiri. Sesiapa yang pernah terlibat dalam [email protected] [email protected] [email protected] semestinya ada perasaan untuk kembali normal.

Mengakui keinginan untuk berubah telah bermula sejak setahun yang lalu, kini penyanyi yang berasal dari Johor Bahru itu telah bersedia untuk menjalani ra2watan pemuvlihan secara berdisiplin.

“Keluarga muzik saya ada menyuruh untuk mendapatkan [email protected] di pusat pemvulihan. Sebelum ini bukan saya tidak pernah berkeinginan untuk masuk ke sana tetapi saya tiada sokongan atau dorongan daripada sesiapa.

“Sebelum ini saya hanya fikir ambil benda itu untuk seronok-seronok sahaja. Saya ada anak tetapi tinggal bersama ibu mereka. Jadi masa saya banyak dihabiskan bersama rakan-rakan dan terje3bak dengan unsur [email protected],” katanya lagi.