Sedihnya Bila Tengok Gambar Ni. Beginilah Nasib Haiwan Yang Menjadi Korban Dalam Kebakaran Di Indonesia

Nampaknya kebakaran hutan di negara jiran kita, Indonesia masih tidak dapat diselesaikan dan kesan ini dapat dilihat apabila negara kita turut terkesan dengan jerebu teruk sehingga menyebabkan kualiti udara di tahap bahaya. Banyak sekolah sudah mula ditutup dan situasi ini dijangkakan akan berterusan sehingga penghujung Oktober ini.

Kesan ini sebenarnya bukan hanya dihadapi oleh kita, tapi Ohmedia juga terfikir macam mana pula agaknya dengan nasib haiwan dan habitat di hutan yang terbakar itu? Hari ini, kalau korag perasan tersebar gambar-gambar yang menunjukkan situasi yang lebih dekat dimana ada haiwan yang turut terperangkap dalam kebakaran.

Gambar ini Ohmedia ambil dari Kompas Bima dan mereka telah mengatakan kebakaran hutan ini berlaku di lebih 1000 hektar bahagian Riau dan Kalimantan Tengah. Turut kelihat haiwan seperti Oran Utan bersama anaknya dan seeorang ular gergasi yang telah mati. Ada juga yang mengatakan bahawa memang biasanya akan terjumpa banyak ular yang mati dalam kebakaran hutan kerana mereka tinggal di dalam lubang-lubang di dalam tanah.

Apa-apapun kita doakan agar situasi ini dapat dikawal dengan cepat dan kembali baik seperti sedia kala.

Sumber: Kompas Bima

Artikel Berkaitan   Google Tolong Translate Cara Buat Air Sirap Bikin Netizen Tak Henti Gelak