Selalu Bawa Main Pantai Atau Sungai, Anak Jadi Lebih Berani Dan Aktif. Yang Ni 6 Lagi Cara Nak Jadikan Anak Anda Pintar

Aktiviti bermain tanpa permainan mahal pun boleh bantu perkembangan otak kanak-kanak supaya lebih bijak, asalkan ibu bapa tahu caranya.


Antara permainan yang sangat baik mengasah minda anak mengikut kajian pensyarah universiti dari US yang dikongsikan oleh Eddy Rusdi adalah:

MENAMPAL

Permainan menampal bentuk dan warna boleh mengasah minda anak anda untuk meminati matematik. Malah anak anda akan lebih cepat berfikir apabila berhadapan dengan soalan kiraan.

MEMBALING OBJEK KE DALAM BAKUL MENGIKUT WARNA

Permainan ini akan meningkatkan fokus anak anda pada sesuatu tugasan. Malah anak anda tidak cepat bosan pada sesuatu tugasan.

MENGUMPUL OBJEK KE DALAM RUANG YANG DISEDIAKAN

Permainan ini akan menjadikan anak anda lebih berdisiplin dan tersusun. Malah anak anda akn rajin menngemas barang-barangnya.

PERMAINAN MENYUSUN MENGIKUT KIRAAN

Permainan ini akan memupuk sifat teratur. Anak anda akan sentiasa mengikut arahan yang diberikan. Anak anda tidak akan melanggar arahan dan sentiasa mengikut apa yang ditetapkan.

BERMAIN PASIR

Jangan terkejut bermain pasir, boleh membentuk ketahanan diri anak anda, malah anak anda akan lebih berani mencipta, minda anak anda akan cepat berfikir. Tapi awas, lepas main basuh bersih-bersih ya.

BERMAIN BELON BUIH

Bermain belon buih akan membentuk sifat kebebasan dan berani untuk berusaha, seperti sifat belon yang terbang tinggi, anak anda tidak takut untuk menjadi yang terbaik.

BERMAIN AIR

Bermain air akan memupuk sifat berani, malah anak anda akan lebih aktif, anak-anak yang terdedah pada air laut, pantai dan sungai selalunya mereka mempunyai jati diri yang kuat.

Sumber: Eddy Rusdi via https://www.majalahpama.my