Selalu Makan Makanan Ini, Padahal 6 Jenis Makanan Ini Boleh Merosakkan Dan Mengundang Sakit Pada Hati

Walaupun anda mempunyai hati yang sihat dan berfungsi dengan baik, hati anda tetap mempunyai batasan untuk bertahan daripada melakukan perkara yang merosakkannya.


Ramai orang percaya bahawa hanya alkohol yang boleh membawa kerosakan yang kekal kepada hati, tetapi sebenarnya terdapat banyak lagi faktor lain yang boleh mempengaruhi keadaan organ ini.

Hati anda menapis toksin di dalam badan anda dan apabila racun ini terkumpul dari masa ke masa, ia boleh memudaratkan kesihatan tubuh anda.

Selain mengambil terlalu banyak alkohol, berikut adalah cara-cara lain yang boleh merosakkan hati anda:

1) Makan makanan yang diproses

Makanan yang dipelihara mengandungi banyak lemak dan pengawet untuk mengekalkan tarikh luputnya. Bahan kimia ini boleh menyebabkan kerosakan oksidatif pada hati anda.

Keadaan yang disebut hati berlemak adalah hasil memakan terlalu banyak kalori dari lemak dan karbohidrat.

2) gaya hidup yang tidak aktif

Aktiviti fizikal menyebabkan tubuh anda menggunakan tenaga daripada karbohidrat dengan lebih berkesan. Gaya hidup yang tidak aktif menghalang hati anda untuk berfungsi dengan lebih baik.

3) Mempunyai terlalu banyak lemak badan

Apabila anda mengambil makanan yang diproses terlalu banyak dan tidak melakukan aktiviti fizikal, anda adalah calon utama untuk  masalah kepada penyakit obesiti. Menghidap obesiti merupakan sesuatu yang buruk bagi hati kerana ia menyebabkan pengupulan lemak, yang boleh menyebabkan keradangan.

Keadaan ini dipanggil steatohepatitis bukan alkohol (NASH) dan apabila tidak dirawat, ia boleh menyebabkan sirosis atau kegagalan hati dan kanser hati.

4) Mengambil ubat penahan sakit dengan terlalu kerap

Dengan mengambil beberapa Tylenols apabila anda tidak dapat menahan rasa sakit itu adalah baik. Tetapi jangan lakukannya dengan kerap – ia mengandungi Acetaminophen dan pada dos yang besar boleh merosakkan hati.

Jika anda mengambilnya dengan alkohol ia boleh menjadi dua kali ganda lagi berbahaya yang boleh membawa kepada maut.

5) Mengambil produk pelangsingan

Selain dari fakta bahawa ia boleh untuk menjadi sesuatu kenyataan, produk pelangsingan meningkatkan kadar keracunan kepada hati sebanyak kadar yang anda lakukan untuk menurunkan berat badan.

Berhati-hati terhadap produk seperti ekstrak teh hijau, Lipokinetix, dan Hydroxicut.

6) Ubat lain

Berhati-hati dengan ubat yang mengandungi sodium valproate, carbamazepine, phenytoin, levofloxacin dan moxifloxacin. Ini boleh menyebabkan malapetaka dalam hati anda apabila diambil untuk tempoh masa yang berpanjangan.

Sekiranya anda perlu mengambilnya, pastikan anda selalu menjalani ujian darah untuk memeriksa keadaan hati anda.