Selalu Tak Kena “Game” Bila Air-Cond Kereta Rosak Kena Cas Sampai RM500, Padahal RM18 Je Harganya, Baca Ni!

Pernahkah anda mengalami situasi bila mana penghawa dingin kereta anda tiba-tiba menjadi tidak sejuk walaupun sudah dihantar repair yang memakan kos beratus ringgit?

Situasi ini mungkin bukanlah daripada masalah dalaman aircond, sebaliknya ia berpunca daripada alat kecil yang dikenali sebagai ‘relay’.

Memetik hantaran oleh Chor Razak, alat yang boleh ditukar sendiri ini hanya bernilai RM18, berbanding kos membaik pulih aircond dikedai yang memakan kos lebih RM500.

Menurut pengguna Facebook tersebut, pihak bengkel mengenakan cas RM477 bagi menukar set kompresor kerana air-condnya tidak sejuk. Namun tidak sampai sehari, aircondnya menjadi panas kembali.

“Nampak kecil tapi boleh buat kita rugi ratusan ringgit binatang ni… cerita dia minggu lepas aircond kereta x sejuk.. kadang2 sejuk.. bawak pegi bengkel.. konfiden kedai ckp kompresor rosak.. mmg dh siapkan bajetla nk untuk buat aircond.. total kena RM477 tukar kompresor rekon..

Lepas tukar pakai ok.. aircond sejuk.. tak sampai sehari aircond jadi balik kejap sejuk kejap panas..

Esok pegi balik kedai.. kedai buat-buat chek.. kata motor kipas aircond dah rosak.. Ok…kitapun bodoh xtau.. tukar jela motor kipas aircond RM110… lepas pasang ok.. sejuk.. x sampai sehari jadi balik..”

Namun selepas ditukar relay yang bernilai RM18 dan dibuat sendiri olehnya, aircondnya kembali sejuk seperti sediakala.

“Tiba-tiba dalam kepala otak terfikir pasal relay.. hari ni pegi sendiri kedai spare part cari binatang ni harga RM18.. Cabut sendiri dan pasang sendiri..

Alhamdulillah aircond sejuk balik.. time ni nak claim balik duit tukar kompresor dgn motor dah x guna..

Total buat kedai RM587.. berbeza total buat sendiri RM18 je.. nampak x permainan kat situ.. so, kalau kereta korang ada masalah aircond kurang sejuk.. try dulu tukar sendiri binatang ni.. RELAY nama dia..”

Mungkin anda juga boleh menukar sendiri alat ini jika anda mempunyai masalah yang serupa?

Artikel Berkaitan   Nak Cantik & Sihat Kena Rajin Amalkan Air Rebusan Ni. Badan Jadi Segar & Ringan, Lemak Pun Hilang. Amalkan Sebelum Tidur!

Sumber: Chor Razak