Sikap Punca Income Penduduk Luar Bandar Tidak Maju, Kurang Produktif

Usahawan luar bandar lebih selesa menggunakan kaedah tradisional berbanding teknologi moden, sekali gus merugikan produktiviti perniagaan mereka secara tidak langsung. 

KUALA LUMPUR – Berd4sarkan laporan Keadaan Isi Rumah 2018 : Realiti Berbeza yang dikeluarkan Institut Penyelidikan Khazanah (KRI) pada Isnin, jurang pendapatan isi rumah antara penduduk bandar dan luar bandar agak ketara.

Laporan itu menyatakan jumlah pendapatan isi rumah di kebanyakan daerah terutamanya luar bandar mencatatkan angka lebih rendah daripada median kebangsaan iaitu RM5,228, berbanding isi rumah dalam bandar yang mencatatkan pendapatan 1.7 kali ganda lebih tinggi.

Mengulas laporan itu, Presiden Dewan Perniagaan Usahawan Kecil Malaysia (DPUKM) Datuk Seri Abu Hasan Mohd Nor berkata antara punca wujudnya jurang itu adalah sikap penduduk luar bandar terutamanya golongan usahawan desa yang rata-ratanya kurang proaktif meningkatkan taraf hidup.

“Penduduk luar bandar rata-ratanya kurang proaktif tingkatkan taraf hidup sebab sikap mereka yang rasa cukup sekadar ada, ditambah kurang terdedah kepada dunia luar.

“Daripada segi usahawan di luar b4ndar pula, mereka selesa gunakan kaedah tradisional berbanding teknologi moden dan ini merugikan produktiviti perniagaan mereka secara tidak langsung,” katanya kepada Bernama ketika dihubungi di sini, hari ini.

Abu Hasan berkata penduduk luar bandar terutamanya usahawan seharusnya melihat ke hadapan dan menggunapakai teknologi baharu untuk merapatkan jurang perbezaan dengan penduduk di bandar.

Satu lagi masalah yang dihadapi usahawan luar bandar adalah track record perniagaan yang lemah yang menyukarkan mereka mendapatkan bantuan kewangan.

“Lebih kurang 80 peratus usahawan luar bandar lemah daripada segi jaringan perniagaan dan jarang menggunakan teknologi untuk menaiktaraf perniagaan mereka, contohnya penggunaan mesin dan laman web.

Artikel Berkaitan   Cara Membuat Kompos Baja Orgaik Mudah Dan Segera

“Mereka tercari-cari arah tuju bagaimana untuk mantapkan track record mereka, jadi kami di DPUKM ada tawarkan platform dan bantuan untuk mereka tingkatkan produktiviti perniagaan mereka,” katanya.

Menurutnya, DPUKM menawarkan kursus dan latihan kepada puluhan ribu usahawan yang berdaftar di bawahnya serta membawa mereka menyertai ekspo-ekspo di peringkat nasional dan antarabangsa.

Beliau turut berkongsi pendapat mengenai Bajet 2019 yang akan dibentangkan kerajaan pada 2 November depan tentang bagaimana untuk membantu golongan usahawan terutama di kawasan luar bandar.

“Untuk Bajet 2019, DPUKM berharap ada bantuan khas disalurkan kepada usahawan kita terutama di kawasan luar bandar dan yang terlibat dalam industri kecil dan sederhana (IKS) demi kebaikan perniagaan mereka.

“Di samping itu semua usahawan tidak kira daripada syarikat kecil atau besar mesti bersatu membentuk kelompok besar dan bergabung dengan semua pihak (kementerian, badan berkanun dan NGO), dengan cara ini suara mereka akan didengari dan diambil peduli oleh kerajaan,” katanya.

Mengulas tentang laporan itu yang juga menyebut tentang perniagaan baru di Malaysia tidak inovatif, Abu Hasan berkata usahawan seharusnya lebih bersikap terbuka daripada segi bertukar pandangan dan idea antara mereka.

“Usahawan kita tidak boleh ‘syok’ sendiri, bila sudah berjaya tidak mahu kongsi idea dengan orang lain, mereka seharusnya perlu lebih bekerjasama untuk berkongsi idea seterusnya menjana inovasi.

“Usahawan juga perlu lebih terbuka untuk memperluaskan jaringan perniagaan dan daripada situ baru kita boleh jana inovasi dalam menghasilkan produk-produk baharu dan meningkatkan taraf ekonomi negara kita juga,” katanya. – Bernama